IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на Путин в Близкия изток

С петролни и газови сделки руският президент се опитва да си върне влиянието в региона

20:14 | 02.01.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

След като преоткри себе си като голяма сила в Близкия изток и то с агресия в Сирия, сега Русия използва другата си мощ – енергията, за да разшири влиянието си в региона, коментира Bloomberg.

Серия от споразумения позволяват на Русия и страните от Персийския залив да си сътрудничат в сфери с общи интереси, гледайки отвъд Сирия, където заемат противоположни страни в брутална прокси война. Само през последния месец Русия сключи първата сделка от 15 години между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и страни извън групата, за да намали добива на петрол в подкрепа на цените, гарантира си инвестиция за 5 млрд. долара от Катар в петролния си гигант Роснефт, а след това Роснефт се договори да плати 2,8 млрд. долара за дял в египетското газово поле Зохр.

„Русия наистина иска да засили влиянието си в Близкия изток по всякакъв начин“, казва Фьодор Лукянов, председател на руската Council on Foreign and Defense Policy.

Руските компании и дипломати навлизат най-вече в бившите съветски пазари в Северна Африка и Иран, докато съживяват връзките си в сферата на политиката, търговията с оръжия и енергия, които западнаха след разпада на Съветския съюз. Русия възстановява преди силните си отношения и с Египет чрез президента Абдел Фатах ал-Сиси.

Амбициите на Москва в Персийския залив остават ограничени заради дълбоко вкоренените отношения със САЩ в сферата на сигурността и икономиката, казва Лукянов. И макар че геополитиката е изиграла значителна роля, основният руски мотив за сключване на сделки за стабилизиране цените на петрола и гарантиране на инвестиции в Роснефт са финансови, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 5
Птица
преди 7 години
САЩ РАЗРЕШИХА ДА СЕ НАМЕСИ ШУТИН ТАМ, ДА ВИДИМ ЛАЛВП Е ИЗЛЕЗЕ !!! И ТОВА ЛИ НЕ ПОМНИТЕ!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 9
supertrader
преди 7 години
Русия трябва много яко да си тренира мускулите, защото икономическия възход на Китай продължава и пирамидата която с разбиранията си да свободна търговия, движение на хора и КАПИТАЛИ свободния свят спретна там стана огромна. Все още нямат възможност да правят високи технологии, но ако продължи още няколко години не се знае дали няма да успеят да направят и самолети и огромни кораби, а китайците постигнат ли самодостатъчност във военно отношение и Хитлер ще ни се види демократ. Дано Доналд Тръмп успее да покаже какво представлява истинското им икономическо лице и не му попречат тези служители които са се продали на китайците от щатските служби за сигурност. Има надежда защото системата за сигурност на компании като Бойнг например не са успели да я пробият, иначе щяха да са почнали да правят турбини да реактивни двигатели за самолети. Русия с право се притеснява и страхува, но със смарт фони не могат да превземат онези света за щастие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 7
aldy
преди 7 години
"...След като преоткри себе си като голяма сила в Близкия изток и то с агресия в Сирия..."Тъй, тъй. В кривото огледало на "дермократичните" медии умиротворяването на Сирия, налагането на примирие след 5 годишни опити за сваляне на законен президент, се нарича АГРЕСИЯ. Това да напише тукашната Проскубана кокошка, ***-дойди. Но децата на капитан Грант нямат спиране в изопачаването на фактите. Докато Дончо не им спре грантовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 18
Птица
преди 7 години
Ххахх Терористите и те така, само че на по ниско ниво!! КОЙ СА ТЕРОРИСТИТЕ НА ШУТИН ПО СВЕТА!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 10
majnata
преди 7 години
Хахаха ...не плашете толкоз много "свободния свят" , Инвестора...довчера тея работи ги вършеха "доставчиците на демокрация ".Иначе "прогресивният свят ще е дълбоко възмутен и остро ще осъжда..."!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още