IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадане на таксите в частните пенсионни фондове поиска КТ "Подкрепа"

Въпросът е представен доста популистки от синдиката, заявиха от Асоциацията на пенсионите дружества

16:59 | 20.12.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Конфедерацията на труда "Подкрепа" иска да се премахне таксата от 4,5% върху всяка месечна вноска, внасяна от осигуряващите се в пенсионноосигурителни дружества (ПОД). За тези пари хората не получават абсолютно никаква услуга от частните фондове, каза пред журналисти днес президентът на синдиката Димитър Манолов, предаде БТА.

От началото на 2016 г. са в сила по-ниски такси, които събират пенсионноосигурителни дружества. Например, максималният размер на удръжката от всяка осигурителна вноска бе намалена до 4,5% от 5%, а инвестиционната такса, изчислена върху стойността на нетните активи на фонда в зависимост от периода, през който те са били управлявани от ПОД, вече е 0,9% спрямо 1% миналата година. Тези такси и удръжки ще продължат да намаляват до края на 2020 г.

Синдикатът иска да отпадне и задължителното събиране на инвестиционната такса от 0,9% годишно и начисляването й само върху положителен финансов резултат. 

“Тази такса се събира ежегодно върху всички пари на осигурените лица, а не само върху доходността”, уточни Манолов. Такси се събират и когато пенсионните дружества работят на загуба и активите на фондовете намаляват, както беше през кризисната 2008 г.

Всички удържани такси през 2002 г. са били в размер на 12,4 млн. лева, а за последната отчетена година – 2015 г., тези такси вече са в размер на 140,4 млн. лева. Увеличението се дължи на факта, че работещите продължават да внасят вноски в пенсионните фондове, върху които се начисляват такси, отчетоха от синдиката.

"Активите на частните пенсионни фондове вече са 10,4 млрд. лева по данни от третото тримесечие на 2016 г. Начислените и удържани такси върху тези пари са почти 1 млрд. лева, или доходност от 8,75 на сто за частните фондове. Тази доходност е сравнима само с търговията с наркотици", каза Димитър Манолов.

КТ "Подкрепа" иска още висшите мениджъри на пенсионноосигурителните дружества, които управляват осигурителни средства, да декларират възнагражденията си пред Сметната палата.  

Обвиненията за високите такси на пенсионно-осигурителните дружества са голословни. Има решение, а и е записано в закона, че вноската ще намалява във времето. Тя вече е по-ниска и ще продължи да намалява във времето за всеки месец, като през 2019 г. ще стане 3,75%, коментира от своя страна за Investor.bg Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

Според него Димитър Манолов „премълчава някои истини".

Абаджиев обясни, че всяко дружество има собствени методи за определяне на таксите и това зависи от продължителността на членството на осигурения, от натрупването в партидата му на средства, но тенденцията е към намаление на тези такси.

Председателят на БАДДПО поясни, че едната такса, която отива за обслужването на осигурения, е еднократна, като се прави само при вноска като такса за управление.

Абаджиев напомни, че въпросът за таксите беше обсъждан в парламента при изслушването на ПОД и се „стигна до решение, че те трябва да бъдат намалявани плавно, защото пенсионните дружества правят инвестиции и имат разходи, защото не са организации с идеална цел".

„Инвестиционната такса също ще намалява във времето", посочи Никола Абаджиев. "Трябва да се знае, че пенсионно-осигурителните дружества поемат всички разходи по обслужването на сметките на осигурените лица и управлението на активите, дори разходите за най-обикновен пощенски запис, за заплати на администрацията.“

Той е категоричен, че пенсионно-осигурителният фонд не е ангажиран с никакви разходи за управление или издръжка на дружеството, свързано с обслужването на осигурените лица.

„Всички разходи се поемат само от ПОД", твърди председателят на БАДДПО.

По думите му част от таксите се използват за попълване на резерви – за пенсионната доходност, за изплащане на пенсиите, с част от тях ще се създават резерви за гаранционните фондове, които също се поемат от ПОД.

Затова Абаджиев е на мнение, че въпросът за таксите е представен доста популистки от КТ „Подкрепа".

„Когато се говори за приходи, трябва да се говори и за разходи – от кого какво се поема. В крайна сметка пенсионноосигурителните дружества успешно управляват активите и това се вижда от резултатите на интензивната инвестиционна дейност. Пенсионните компании получават приходи, но правят и съответните разходи – за банки-попечители, за банки за инвестиционни посредници, за банки за търгуване на борсите. Предстои да се увеличат таксите за Комисията за финансов надзор и всичко става за сметка на този единствен приход, който имат ПОД от тези две пера - таксата за вноската и таксата за управление на инвестициите“, обобщи Абаджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
fortiss
преди 7 години
Когато се говори за приходи, трябва да се говори и за разходи от кого какво се поема.Да поговорим за моите приходи и разходи от ПФ!!!!! Това ли имаше предвид????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
karadjata
преди 7 години
аз лично внасям 21 лв като плащам 3 лв такса на банката и фонда ми одържа още 1 лв и така губя 4 лв а по сметката ми отиват 20 лв при доходност от 2-3 % годишно кога ли ще се избият 4-те лв загуба може би след 10 години а инфлацията за тези 10 години тотална загуба е това осигуряване. много по-добре е да си спестяваш в банкова сметка на депозит от колкото в тези пенсионни фондове. поне такса няма да плащаш внасяш 20 лв и това е с времето и натрупаната лихва пак ще са повече от тези фондове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още