IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващият популизъм е най-голямото притеснение за инвеститорите в облигации

Проучване показва, че за 30% от облигационерите политиката е повод за най-големи тревоги

21:58 | 20.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Забравете повишенията на лихвените проценти в САЩ и нарастващата инфлация. Това, което наистина притеснява инвеститорите в облигации, в момента е политиката, пише Bloomberg. Над 30% от инвеститорите в облигации с висок кредитен рейтинг определят популизма като най-голямото си притеснение за следващите 12 месеца, показва доклад на Bank of America Merrill Lynch Global Research, публикуван в понеделник. В сходно проучване от октомври, тоест преди преди президентските избори в САЩ, този дял е бил малко над 9%.

Инвеститорите се подготвят за повече изненади през 2017 г., след като бяха хванати неподготвени при референдума във Великобритания за Brexit и при избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Предстоят избори във Франция, Холандия и Германия и тъй като лидерите на партиите против статуквото събират подкрепа в целия Европейски съюз, този път никой не иска да бъде хванат неподготвен.

„Декемврийското проучване крещи „популизъм“ почти отвсякъде“, коментират от Bank of America Merrill Lynch. “Инвеститорите така са променили портфейлите си така, че да се подготвят за по-популистки свят през 2017 г.”.

Облигационерите се готвят и за повишени правителствени разходи, обещани от лидерите на тези антисистемни партии, като се насочат към облигации на индустриални компании, за които смятат, че ще се представят по-добре от други активи. Освен това те са намалили дългите позиции в корпоративен дълг с матуритет от над 10 години с 54% от октомври насам.

За 13% от инвеститорите нарастващите доходности по облигациите са най-големият проблем. През октомври този дял беше 6 на сто. Доходността по облигациите в индекса Bloomberg Barclays Global Aggregate Index се повиши до 1,7% този месец, което е най-високото ниво от януари насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
"Предстоят избори във Франция, Холандия и Германия и тъй като лидерите на партиите против статуквото събират подкрепа в целия Европейски съюз, този път никой не иска да бъде хванат неподготвен.Декемврийското проучване крещи популизъм почти отвсякъде, Крещи че е време за дърво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още