IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят, който разтърси Германия

Ако се докаже, че извършителят на атентата е бежанец, са възможни огромни политически сътресения в страната и промени в обществените нагласи

08:50 | 21.12.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Един атентат в Берлин разтърси и потресе Германия. 12 души загинаха, а почти 50 са ранени, някои от които тежко. Този терористичен акт разтърси цяла Германия, разтърси целия свят, където живеят германци, пише в свой коментар главният редактор на Deutsche Welle Александър Кудашев.

Той бе извършен на място, което символизира мира – коледният базар, който се посещава от милиони хора от цял свят, които искат безгрижно да се разходят и насладят на радостта от предколедните празници, и да забравят за ежедневието и стреса си.

В коментара си Кудашев изразява мнението, че атентатът е насочен срещу всички тези хора, които искат да живеят свободно и безгрижно. По думите ми това е варварски акт срещу техните мечти и свобода. "По този начин този терористичен акт променя цяла Германия. Държавата вече не е на мерника на тероризма, а е негова жертва. Също както англичаните, французите, испанците, евреите, американците и други", добавя авторът на коментара.

Няма никакво значение дали извършителят е психичноболен, дали е вълк единак, който иска да убива, или е представител на група с фундаментални идеи. Всички те, смята Кудашев, нанасят дълбока рана на свободното общество. Те нанасят дълбока рана на отвореното общество. С атентата срещу коледния базар бе ударен не просто един християнски символ, бе ударен символ на германската и европейска традиция и идентичност. 

Този атентат може да се счита и за предзнаменование. Манталитетът на германското общество ще се промени. Безгрижните ще стават все по-малко.  Германия ще се чувства несигурна. И ще става несигурно.

Кудашев е на мнение, че са възможни огромни политически последици, тъй като атентатът най-вероятно е извършен от бежанец. Човек, който е търсил спасение в Германия. Човек, който е искал убежище. Човек, на когото Германия му е подала ръка. Ако се окаже, че извършителят е наистина бежанец, който е дошъл в Германия миналата година, когато държавата широко и чистосърдечно отвори границите си за бягащите от ужаса на войните, то бежанската политика на канцлера Ангела Меркел ще бъде подложена на остра критика.

"Това може да доведе и до рязко намаляване на съчувствието към изпадналите в беда хора. Тогава и Германия може да бъде разтърсена от вълната на десен популизъм. Тогава отвореното общество може да стане затворено. Тогава политическият климат в Германия може да стане изключително тежък. Това може да застраши свободата на хората".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
На фона на случващото се заглавие то топи на горвното звучи нелепо. "Ако се докаже, че извършителят на атентата е бежанец, ..."И на бебетата е ясно, че Меркел ханъм погреба Европа. Какво се церемонят някои *** и на какво разчитат? Че на няколко дни ще се случват такива атентати и ние истински, а те лицемерно ще им съчувстват?Даже е обидно да се коментират такива неща по начин, предполагащ правилна политика на Меркел и сие. Колко усилия направиха да разровят Сирия и въобще арабския свят, производител на петрол, а сега за последиците нас ни приканват да проявяваме разбиране и съчувствие. СПРЕТЕ ВОЙНАТА! И Русия не ви е виновна, както искате да внушите. Без Русия тези проблеми няма да се решат. А вие хем искате да си търгувате с Русия, хем да настройвате Източна Европа срещу нея. НЯМА ДА ВИ СЕ ПОЛУЧИ. За съжаление и нас ще унищожите в идиотските си набези и послушание ва далечни ваши началници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Hammer
преди 7 години
За съжаление е много вероятно още много подобни дни да разтърсват Германия. Толкова, че в един момент може да спрат да я разтърсват и да станат нещо нормално, както например е в Турция. Отново сега е момента да върнем лентата назад, когато уж авторитетни западни медии като "Икономист" ни убеждаваха, че си струва да подкрепяме отворената политика на Меркел дори в Европа да зачестят атентатите. Днес обаче такива статии липсват. Днес виновни за проблемите са "популистите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Толкова като им съчустваха, защо не изпратиха военните си там и да видят сметката и на Асад и на умерената опозиция. То само ей така от страни да гледаш не става трябва и малко съчуствие на място, подкрепено от бомбардировачи и войници. Както направиха в Косово едно време, в Ирак преди 13 години, че и преди това, в Либия преди 3-4 г.Оказа се, че руснаците проявяват най-голямото съчувствие напоследък - в Крим, в Сирия. В Алепо направо се скъсаха да съчустват. Верно не на най-подходящите хора, но всеки си избира на кой да съчуства. Ето американците до преди няколко години съчустваха на саудитците, сега вече не толкова, че чак ще им спират доставките на оръжия (верно, че СА са едни от най-големите главорези и жените нямат много права, ако въобще имат такива). Преди не съчустваха на Иран, но от няколко месеца им съчустват, особено откакто се оказа че иранците могат да си позволят да плащат за самолетите на Боинг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още