IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинската причина за убийството на руския посланик

Русия може би нямаше да плати тази цена, ако бе стояла встрани от конфликта в Сирия, пише Леонид Бершидски

08:12 | 21.12.16 г. 43
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Все по-голямата геополитическа роля идва на цената на пролята кръв. Това бе насилствено напомнено на Русия в понеделник, когато посланикът ѝ в Турция – Андрей Карлов, бе застрелян в арт галерия в Анкара. Русия може би нямаше да плати тази цена, ако бе стояла встрани от конфликта в Сирия, пише Леонид Бершидски за BloombergView.

През 2012 г., когато американският посланик в Либия Крис Стивънс бе убит в Бенгази, руската пропагандна машина започна да поучава САЩ за намесата им в Близкия изток. „Причината бе призивът на Вашингтон към НАТО за намеса в конфликта в Либия“, заяви руската държавна телевизия тогава. „Но предупрежденията, че рано или късно това ще доведе до ефект на бумеранга, бяха удавени в лозунгите за победа на демокрацията в тоталитарните страни“.

След убийството на Карлов Русия опита от собственото си лекарство, дадено ѝ от украинския външен министър Павло Климкин, който публикува в Twitter:

След това той добави, че това „не е оправдание“ за убийството на посланика.

Колкото и груби да са подобни твърдения, има известна доза истина в тях. Посланиците се убиват, защото те представляват страните си. Дипломатите са проводници на националните си политики. Това ги определя като цели за онези, които искат да направят изявление срещу тези политики.

Между 1968 и 1979 г. петима американски посланици са били убити, трима от тях в Близкия изток, един в Кипър и един в Гватемала – две страни, за които САЩ бяха обвинени, че се намесват. Турция има дълъг списък от дипломати, включително четирима посланици, убити между 1973 и 1994 г. от арменски организации като отмъщение за геноцида над арменците преди 100 години, който Турция не признава и до днес. През 1981 г. Франция изгуби посланика си в Бейрут като отмъщение за ролята ѝ в Ливанската гражданска война. Списъкът продължава и включва десетки дипломати с по-нисък ранг.

Русия има изключително голям късмет в това отношение. През 1829 г. посланикът ѝ в в Техеран – един от най-уважаваните писатели в Русия, Александър Грибоедов бе убит в бунт срещу огромното руско влияние и упоритата арогантност след победата във войната срещу Персия. Като изкупление шахът изпраща на руския цар огромен диамант. След това руски посланици са били убивани само от офицери от Бялото движение като отмъщение за поемането на властта от болшевиките. Едно от обясненията за успешната липса на покушения може да е, че още по време на Съветския съюз сигурността на дипломатите се възприема изключително сериозно, като посолствата се превръщат в крепости, а посланиците защитават. Друга причина е, че СССР често е на страната на агресивните страни, които убиват западните дипломати.

Сега обаче Русия се оказва в нова непозната позиция. Тя все още не е част от Запада, поне доколкото той смята това, но е достатъчно западна и достатъчно безбожна, за да стане цел на стотици ислямистки терористични групи. Някои от тях мразят по равно и Русия, и САЩ, други мразят повече едната страна. Турският полицай, застрелял Карлов, очевидно е подкрепял силно бунтовниците, които сирийската армия, с руска подкрепа, победи в Алепо. Но човек лесно може да си представи американски посланик да се окаже цел заради провала на страната му да се намеси, което според някои е предателство, или заради американските бомбардировки срещу ИДИЛ.

Макар че страните, които най-вече представляват западната светска цивилизация не могат да заемат обща позиция по Сирия, всички те са цел на терористите – толкова неразличими за тях, колкото са и различните групи бойци в Сирия за обикновения наблюдател на запад. Руснаците може и да смятат, че страната им се е намесила в Сирия като контрабаланс на враждебното американско влияние, но за ислямистите това е просто поредната страна кръстоносец.

Човек може да вини за убийството на Карлов напереното налагане на руския президент Владимир Путин, насърчаването на ислямистките ценности от турския президент Реджеп Тайип Ердоган или хитрите противници на Ердоган, които се опитват да навредят на зараждащото се партньорство на Турция с Русия по Сирия. Човек може да разгледа мотивите на конкретния убиец и да омаловажи липсата на мисъл по сигурността на конкретния посланик. В крайна сметка обаче нищо от това няма значение.

До голяма степен намесата на „западните“ сили в Близкия изток днес е изправена пред същите опасности като през 70-те и началото на 80-те, когато са убити повечето посланици. Регионът още веднъж е буре с барут, като този път обаче войните изселиха десетки милиони. Мнозина от тях недоволстват срещу намесващите се сили или пък могат да усетят, че са недоволни, когато терористичните групи се опитват да ги привлекат, шептейки отрова в ушите им. Това е война, в която всеки представител на светския свят е нечия цел.

Това, може би, е причината да няма видим разрив между Русия и Турция. Във вторник външните министри на двете страни положиха цветя в Москва в памет на убития посланик. Ако убийството изобщо е повод за война, тя трябва да е срещу ислямистките радикали от всички страни на сирийската кървава баня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
Може би електоратът ще е доволен от аргументите. От гледна точка на Конституцията не съществуват такива ходове, които той предлага. Тоя случай е ясно предвиден и разписан там. Това, че Плевнята са му дали една камара пари(спекулирам) да ги задържи още малко на власт не променя нещата.Марешки е чао, също кученце на ББ. Ако не почне да пазарува нищо няма да стане от него. А ако пазарува ще е еднодневка. Това просто е новият Ковачки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 2
comet
преди 7 години
В оная статия темата предимно е сегашният президент да състави ли или не служебно правителство, ... , а в агрументите му да не съставя нещо за два-три месеца той има добре стоящо за пред електората оправдание, ... , но ще видим дали ветъра на промените няма да издуха надеждите на умните и красиви дефилиращи *** (да заработят още някой и друг сор осо долар покрай докарването отново на ГЕРБ и Реформаторите на власт), ... , а може във властта да навлязат и нови свежи играчи (обединени около Марешки, от дребния и среден български бизнес), които с кого и как ще се комбинират не е много ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
Е хубаво де...ама под една съседна статия кученцето на ББ го възхваляват, все едно е последният Месия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
Може и да не излезе, ама ако не танцува в ритъм танца ще се обезсмисли. Аз съм съгласен с пинокио.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 11 rate down comment 3
comet
преди 7 години
Щото ние нали се писахме (или ни писаха, пак без да ни питат) големи евроатлантици...Каквото всеки си надроби това и ще сърба. (наша си народна мъдрост)ББ стратега да не би някой да го биеше: да дава стратегически съвети на Ердоган да не се заигравали с руската мечка; да подарява куче на Путин, а назначи друго куче на ББ (Плювко) да лае на най-високо световно ниво срещу Русия; или случая с Кристалинка; да се прави на пръв приятел на Меркел; и т.н. и т.н. .... (като стратега ни ББ (мутрата-пожарникар-бодигард) си го избрахме ние самите, нали така беше, че и още се пъчи като основен фактор)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Турция трудно ще излезе от НАТО, но това изобщо не й пречи да си прави с Русия и Иран триъгълничета и групички по интереси и заедно да държат за топките ИЮ... хихи... Щото ние нали се писахме (или ни писаха, пак без да ни питат) големи евроатлантици, та скоро сичкото газ, дето нема да минава през Германия, ше минава през Турция - без значение от къде идва - Русия, Азербайджан, Иран, Туркменистан... Вероятно един ден и катарския... Само да не стане както векаше една жена на опашката за наливно олио - турците да почнат да сипват газ само срещу заверено от имама свидетелство за причастност към провата вяра... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 16 rate down comment 8
pinoccio
преди 7 години
Налице е огромният залог - Турция да излезе от НАТО. Случи ли се това, с алианса е свършено, турците държат половината от армията му. Интересното е, че от това печели и Европа, защото НАТО освен нейн гарант, е и нейн намордник, с който САЩ пък я държи като протекторат - условия, произтичащи от края на войната. САЩ пък залагат на на някакъв бъдещ изолационизъм - жив американец няма да бъде видян в следващите 20 години, така че всички ще са доволни. Въпросът е, че краят на НАТО отваря една нова страница в геополитиката, на която какво пише - един Господ знае освен наш Khao, който е разчел Розетския камък и едно изровено паве на стари път за Пловдив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 15 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
А ти наистина си много далече от истината!!! Ама много!!! Точно Путин няма, ама никакъв интерес войната в Сирия да свършва скоро! Не и преди да си пусне тръбите из Европа... Ко да прайш - само в приказките светът е едно прекрасно място. Би било, ако хората не беха измислили парите... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 20 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Мда... много си близо до истината! Наистина една клика, окопала се още при Клинтън във властта в САЩ и Европа е на път да загуби кокала и хапе и дри^щи като за последно и не се знае какво още ще натвори... Е, губи не от добрите, а от друга, подобна на нея клика. Просто смяна на шефа - за едни лошо, за други - хубаво... Специално за Путин - направо супер! Тези хора отдавна работят с него, но досега бяха в опозиция. И паниката по света не е заради клоуна Тръмп, а заради точно тези хора, които ще си вземат дългоочаквания реванш.А Русия както всяка велика сила постоянно е във война и жертвите са неизбежни - войници, офицери... Посланиците са офицери. Но за руснаците тези жертви нямат деморализиращ ефект, както авторът и некои мишкуняци тук си мислят! Даже точно наопаки... Нещо като санкциите... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 3
Internet
преди 7 години
Еврейнът Бершидски - автор на този пасквил, е агент на ЦРУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още