IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама забрани новия добив на петрол и газ край Аляска

Ограничението може да не просъществува дълго с идването на Доналд Тръмп на власт

09:08 | 21.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Барак Обама. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Барак Обама. Снимка: архив Ройтерс

Американският президент Барак Обама забрани издаване на нови концесии за добив на газ и петрол край Аляска и в части от Атлантическия океан, съобщи Ройтерс. С този ход отиващият си американски президент ще се опита да остави своя "отпечатък" в усилията за опазването на околната среда.

На 20 януари 2017 година обаче в Белия дом влиза Доналд Тръмп. Той вече заяви, че ще увеличи добива на енергийни ресурси от офшорните зони. От администрацията на Тръмп още не са коментирали решението на Обама.

Забраната обхваща териториалните води на САЩ около Аляска с площ от 115 млн. акра и в части от Атлантическия океан с площ от 3,8 млн. акра.

Дори и Доналд Тръмп да отмени забраната на неговия предшественик обаче малко енергийни компании ще се насочат именно към тези региони, прогнозира още агенцията. Или поне докато имат възможност да работят по находищата на шистов газ в Северна Дакота и Тексас, където добивът е значително по-евтин.

Добивът край Аляска е доста по-рисков. Доказателство за това е и отказът на Shell да работи по тези находища през 2015 година. Причината е законодателството, което поставя доста ограничения, свързани с опазването на околната среда в региона.

Забраната на Барак Обама е съгласувана с правителството на Канада. В съвместно изявление двете страни посочиха, че решението е взето, за да бъде осигурено устойчиво развитие на икономиката и екосистимата в региона.

Барак Обама посочи още, че налага забраната след научни доказателства, че дори и при спазването на високи стандарти при добива, рискът от петролен разлив е много голям, а възможностите за почистването на разлятия петрол - ограничени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
"Ive got a pen, and Ive got a phone. And I can use that pen to sign executive orders and take executive actions and administrative actions that move the ball forward. Barack Obama, January 14 2014The problem with President Obamas strategy for his political and policy legacy is that an action that lives by the pen can die by the pen."http://***.epaw.org/echoes.php?lang=en&article=n552
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още