IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monte dei Paschi ще остане без ликвидност до 4 месеца

Това заяви самата италианска банка, коригирайки предишната си прогноза за 11 месеца

11:26 | 21.12.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Затруднената италианска банка Monte dei Paschi di Siena предупреди в сряда, че ще остане без ликвидност по-бързо отколкото смяташе преди, ако процесът на рекапитализация не се случи, съобщава CNBC.

Преди време Monte dei Paschi заяви, че ликвидната ѝ позиция от 10,6 млрд. евро ще издържи 11 месеца. В сряда обаче кредиторът заяви, че може да остане без ликвидност в рамките на до 4 месеца.

Най-старата банка в света изпитва трудности от много време, но ситуацията се влоши основно, след като Италия потъна в политическа нестабилност в началото на декември. Акциите на Monte dei Paschi стартираха сутрешната търговия в сряда със спад от 5,6%.

Предвид неочакваните промени в италианското правителство инвеститорите все по-неохотно помагат за планирания процес на рекапитализация за 5 млрд. евро.

Във вторник банката привлече 500 млн. евро от оферта за замяна на дълг срещу собственост, посочва Ройтерс. Тази сума обаче е доста под целта от 5 млрд. евро.

По последна информация от медиите италианското правителство вероятно се подготвя за държавна намеса. Процесът обаче може да се окаже сложен, тъй като правителството трябва да гарантира, че подобна намеса се подчинява на европейските правила за държавна помощ.

Нещо повече, държавна интервенция може да предизвика допълнителни антиевропейски настроения сред италианските гласоподаватели в критичен момент за италианската политика. Страната в момента се управлява от временно правителство и се очаква да бъдат свикани предсрочни избори през 2017 г.

Международните власти многократно са искали от италианските власти да се справят с високото ниво на необслужвани заеми в банковата си система от финансовата криза насам.

Има опасения, че сегашните проблеми в Monte dei Paschi може да дестабилизират по-широката банкова система на Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още