IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Плевнелиев няма да предложи служебно правителство*

Президентът декларира своята готовност да разпише състав на кабинет, предложен му от Румен Радев

12:19 | 21.12.16 г. 12
<p>
	Росен Плевнелиев. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Росен Плевнелиев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Държавният глава Росен Плевнелиев няма да състави нов служебен кабинет. Това заяви той в обръщение след изчерпване на процедурата по връчването на мандатите за редовно правителство в рамките на 43-то Народно събрание.

„Ситуацията е точно такава, каквато я описах преди месец – политическа криза, която за съжаление прерасна в парламентарна. Направих всичко по силите си да предотвратя това“, заяви президентът в изявление пред медиите. 

„Положих всички усилия, за да избегнем извънредните парламентарни избори. До последния момент се надявах, че парламентарно представените политически сили ще намерят устойчива формула за съставяне на правителство. И не защото не мога да направя служебно правителство, напротив, имам опит, ще го направя за дни. И не защото бягам от отговорност, напротив, никога не съм го правил. И не, защото се опитвам да сглобя някаква странна коалиция, и това никога не съм си позволил да направя. Не - единствената цел е, че в моята работа и отговорност на най-висшия пост в държавата, аз нося отговорност за всеки един от вас“, заяви Плевнелиев. 

Държавният глава посочи, че "светът няма да ни разбере", а и приемственост между две служебни правителства не е обичайна практика в развитите общества. 

„Няма кой да обясни на европейските партньори, на глобалните пазари, на световните анализатори, рейтингови агенции, които определят надеждността на всяка страна, няма кой да им обясни, че в държава, в която само за един месец ще се сменят две служебни правителства, всичко е нормално“, коментира президентът.

Според него  няма кой да обясни на българския народ, че когато за 5 месеца в държавата ще се сменят три, а може би четири служебни правителства и два парламента, всичко е наред. 

В изказването си президентът Плевнелиев припомни, че в съответствие с Конституцията правото и задължението да насрочи конкретната дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори, както и да разпусне 43-тото НС е на новоизбрания президент Румен Радев. „Публично и коректно, предложих всички възможни компромисни варианти – от възможността Народното събрание да излъчи ново редовно правителство, до това да поемем солидарна отговорност за едно общо служебно правителство с новоизбрания президент Радев. Дори предложих аз да назнача служебното правителство на новоизбрания президент Радев, с единствената и вярвам благородна и разумна цел, през този преходен период държавата да се управлява от само едно служебно правителство. Още повече, че Радев публично обяви, че е готов със своето служебно правителство“, посочи държавният глава.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че има възможност да състави нов служебен кабинет и е доказал това на два пъти.

Той остро критикува отказа на новоизбрания президент Румен Радев да предложи свой състав на служебен кабинет, който да бъде утвърден от Плевнелиев.

По този начин България би избегнала управлението на три различни правителства само в рамките на месец, посочи още държавният глава.

Той декларира и своята готовност да разпише състав на служебния кабинет, предложен му от Румен Радев. По този начин Плевнелиев цели избягване на обвиненията, че удължава управлението на кабинета в оставка на Бойко Борисов.

*Актуализирано към 12.35 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
khaoпреди 7 часаНяма профилна снимкаедин от малкото политици за които не съжалявам че съм гласувал ... най-добрия президент който сме имали!Щях да се учудя ако не ти беше "любимият" президент ! И ти е кумир , нали ...е затуй те псуват 70 процента от хората тука !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
***=Чeхльо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
Аз пък ще кажа, че времето му ще дойде края на януари. ТОя, дето толкова тук му се радвате, ***, той трябва да си състави кабинета. Четете си Конституцията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
melon
преди 7 години
Г-н Радев ми е симпатичен. Дано е добър президент! Но това, че караш добре самолет не дава гаранция за умения да си президент на държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 3
Sakamano
преди 7 години
Съставянето на ново служебно правителство очевидно е отговорност на новоизбрания президент. Стига се е правил на ударен, време е да докаже, че наистина може да пилотира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 8
melon
преди 7 години
Жалко, че няма втори мандат. Би било добре да има повече хора, като него в политиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 18
khao
преди 7 години
един от малкото политици за които не съжалявам че съм гласувал ... най-добрия президент който сме имали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 25
ratten
преди 7 години
да разписва карирания лист и да опразва чекмеджетата.а след това- бързичко в панделата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 29
kalendar
преди 7 години
Достоен човек? Последователен?В една държава ли живея с вас или се информирате само от телевизията?!?!Кое му е последователното? Колко пъти наложи вето на сегашният парламент? Там нещо последователността му куцаше. Достоен? Достоен за клоун? Достоен ли беше, докато се срещаше с EVN във Виена? Щото имаме поне два министъра, които си хвърляха оставките само щото са направили неподходящи срещи с неподходящи хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 20
male4ko
преди 7 години
Достоен човек, браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още