IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сагата АЕЦ "Белене" - епизод пореден

Консервирана площадка и морално остаряло оборудване едва ли ще даде силен коз в ръцете на държавата при преговори с инвеститори

08:18 | 29.12.16 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив Ройтерс

2016 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2016 г."

2016 година донесе развръзка по едно от ключовите дела за българската енергетика - за поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене", но сагата около втората ядрена централа изглежда се заплита отново. И отново на дневен ред е строителството на втората ядрена. С консервирана от години площадка и морално остаряло оборудване обаче държавата едва ли ще има много шансове да получи добра оферта от потенциални инвеститори. 

Проектът беше прекратен с решение на Народното събрание (по препоръка на Министерския съвет) през пролетта на 2012 година. Няколко месеца по-късно руската компания "Атомстройекспорт" вече е с иск срещу Националната електрическа компания (НЕК) на стойност около 1 млрд. евро.

Първоначално исканията на руската компания в иска пред арбитража, заведен през 2011 година, бяха на стойност 58 млн. евро. Тогава оплакванията бяха свързани единствено със забавянето на проекта. През 2012 година обаче "Атомстройекспорт" вече очаква от българската компания и да изплати поръчаното през 2006 година оборудване.

Четири години по-късно арбитражният съд се произнесе в полза на руската страна, но пък не и в пълния размер на поисканата сума, а за малко над 601 млн. евро. Така на НЕК натежават още над 1,2 млрд. лева задължения, свързани с водената от държавата политика в енергийната сфера. Компанията получи заем от държавния бюджет, за да плати на "Атомстройекспорт".

Решението по иска е факт, но неяснотите около централата остават и са обект на разследване от прокуратурата.
Скоростно, буквално за броени дни, бяха повдигнати няколко обвинения по казуса "Белене".

На първо място - срещу двама бивши директори Любомир Велков и Мардик Папазян. След това дойде ред и на трима бивши министри на енергетиката.

Всичките те са свързани с безстопанственост, от която НЕК е загубила милиони, но не касаят самото оборуднане, за което страната беше осъдена да плати.

Енергийният министър Теменужка Петкова показа и документи, според които Мардик Папазян и Любомир Велков са поръчали ядрените блокове без решение на Управителния съвет на НЕК, без въобще да има сключен договор за строителство и инженеринг на централата.

След арбитражното решение НЕК вече се изплати на руската страна и сега отново на дневен ред е дали България ще има втора ядрена електроцентрала.

Отговорът не е еднозначен. На първо място защото липсва цялостна стратегия за развитието на ядрената енергетика, а и на енергийния ни сектор като цяло. Така е трудно да се даде отговор за икономическата обосновка на проекта, ще има ли нужда страната от нови мощности и кога. А тъй като България вече е част от единен пазар, трябва отговор и на въпроса ще има ли нужда регионът от още енергийни мощности.

Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
забелязъх го ... не веднага, но след 5-10 писания си пролича, щото рядко има двама толкова тъ.пи на едно място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Честита Коледа, Пинокио ! Пожелавам ти през Новата 2017г. да виждаш по-далеч от върха на носа си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
makama
преди 7 години
Господа, господа ! Слезте на земята !Аз не съм еколог и не ги обичам, в това число всички зелени. Аз съм за шистовата газ и против ядрената енергетика.Проблема е, че АЗ ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ и знам, че рано-късно и дано не се случи, но може да има инцидент. Дори да няма инцидент вижте колко са държавните разходи за поддържане на старите четери реактора.И за тях разходи ще има и след като умра ....Не говорим за цена - а за страх и знание, че в нащата държава винаги може да се случи нещо ненормално. спомненте си село Бисер, където хората ги отнесе язовира, за Хитрено да не пиша.... Шстовата газ е основата на забогатяване на обществото, защото намаля вноса и съответно плащането с долари или евро, които ние не печатаме....Ток в България има в изобилие и с годините, ще има повече и повече ...Има политики, за която цената не е основното... ако иска нашата държава да намали цената на тока, за начало може да се откаже да му начислява ддс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
vnichev
преди 7 години
Колко произвеждаме и по КОЛКО? Или трябва да плащаме по 496 лв. на Мегават за фотоволтаици и по 270 лв. за вятър. Кога ги има и кога ги няма! Или по 180 лв. за американските централи. Вместо по 42 лв. на Мегават за ядрена. Е от Белене ще е около 80 лв., но няма да е 6 пъти повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
vnichev
преди 7 години
"С консервирана от години площадка и морално остаряло оборудване обаче държавата едва ли ще има много шансове да получи добра оферта от потенциални инвеститори. " КОЙ пише подобни глупости??? Какво значи консервирана площадка - явно нямате понятие какво е бетонно-льосова възглавница, лежаща върху стоманобетонни пилоти. И кое оборудване е морално остаряло, при положение, че моделът 466В е най-безопасната и надеждна РАБОТЕЩА ядрена централа в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
А ти, друже, мислиш, че някой у нас се вълнува от притежание на ядрено оръжие ли? Мислиш, че някой роден Ким Чен Ун крачи по жълтите павета и се навежда да вземе властта, която подскача като пинг-понг и а, да влезе в подлеза на Ректората и да хване метрото за Обеля, където пролетариатът стене под звуците на Фики Стораро? Татко Карло казваше, че всичко е пари, когато трябва да намери шкурка, за да лъскам с нея дългия си нос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
Темата не е сложна, а многостранна. Най-силният фактор за решаване казуса е политически, а след това са разните му там енергийна мафия, потребление, ефективност...За една малка държава наличието на ядрена централа, ако не две, е нещо повече от притежание на ядрено оръжие и от тук "колелото се върти " не от този, който се вози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Унгария не е по голяма от нас , само дето Орбан е политик на мястото си и НПО тата ядат дървото , включително и "енергийните експерти" като тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
pjc50313869
преди 7 години
Виждам че и ти си от комунистите енергийни "експерти" дето тръбят колко много имаме нужда от тези проекти. Хайде сега си размърдай мозъчето и провери в интернет колко излишък от ток прави България на година и обясни защо ни е нужен Аеца. Също искам разчет на база цена на инвестиция и цена на произведен ток... да видим кой ще го плаща тоя еФтин ток! а за южен поток даже не искам и да говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
Sakamano
преди 7 години
Ами те най-големите "експерти" в момента са подсъдими. По някаква случайност - точно заради "Белене".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още