IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Африка се нуждае от повече ферми и по-малко петрол

Африканските държави разчитат на износа си на ресурси, но промяната в тяхната цена се отразява изключително тежко на икономиките

15:23 | 23.12.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Африканските държави трябва да се фокусират върху инвестициите в земеделие, а не върху добива на петрол и минното дело, за да може да се подсигури изхранването на населението на континента, предава Bloomberg.

Повечето африкански правителства се съсредоточават върху развитието на минното дело и петролната индустрия, неглижирайки земеделието, смята председателят на Международния фонд за развитие на земеделието (IFAD) към ООН Канайо Нванзе. Това повишава риска от глад и ограничава възможностите за развитие пред по-голямата част от населението на континента, което живее в селата.

„Петролът не изхранва хората“, коментира Нванзе. „Петролът прави богати тесен кръг от хора, а мнозинството обедняват. Добре развитият земеделски сектор не само изхранва населението, но също така създава работни места. Той създава благосъстояние и ще задържи хората в родните им страни“, допълни той.

Държави като Нигерия - страната с най-многобройно население в Африка, Ангола и Замбия разчитат на износа на суровини като петрол, природен газ и мед. Тяхната зависимост от промените в цените на тези ресурси се усети през миналата година. Тогава цените се сринаха и много държави трябваше да се обърнат за помощ към Международния валутен фонд (МВФ). Според данни на Световната банка през 2015 г. земеделският сектор съставлява 17% от БВП на държавите от Субсахарска Африка, а индустрията, в която влизат минното дело и преработващата промишленост, съставлява 25%. 

Въпреки че всяка държава е различна и провежда различни социални политики, Нванзе смята, че е несъмнено, че повечето африканските страни не могат да се справят дори с минималното преразпределение на ресурси, което бе договорено в декларацията от Мапуто от 2003 г. В тази декларация, която бе подписана от повечето африкански държави, те се задължават да преразпределят 10% от техния бюджет за развитие на земеделието. Експертът смята, че осем държави успяват да се справят с поетите от тях задължения.

По негово мнение именно развитието на земеделието може да тласне икономическия растеж на континента.

Вече има и изгледи за промяна. Нигерия, която разчита да попълва две трети от бюджетните си приходи и да генерира 90% от постъпленията си на чуждестранни валути от петрол, започва да обръща по-сериозно внимание на развитието на земеделието. Това е породено от ниските цени на петрола, които се отразиха негативно върху икономическото развитие на държавата и доведоха до ръст в броя на гладуващите.

Страната планира да капитализира държавната Bank of Agriculture Ltd. с 3,2 млрд. долара, за да може тя да кредитира проекти в областта на земеделието на ниски лихви.

Около 45% от инвестициите на IFAD, отпускани под формата на безвъзмездни средства и заеми, се отпускат за района на Субсахарска Африка. В този район е разположена 25% от обработваемата земя на планетата, но тя генерира едва 10% от световното земеделско производство, посочва IFAD. В периода 2009- 2015 г. инвестициите на тази организации нараснаха повече от 2 пъти, достигайки стойност от 2,7 млрд. долара.

Нванзе припомня, че 75% от най-бедните хора живеят в земеделски райони и са зависими от селското стопанство и от други, свързани с него дейности.

Много от реколтите на държавите, разположени в Южна и Източна Африка пострадаха тежко от причинените от EL Nino суши. Сериозно бе засегнато и земеделието на Южна Африка, която е най-големият производител на царевица на континента, която е основен хранителен ресурс за региона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
При 40 градусови жеги какво вирее,то на полето всичко съхне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още