IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби „Кауфланд“ заради злоупотреба с по-силна пазарна позиция*

Санкцията е имуществена в размер на близо 158 хил. лв.

14:25 | 22.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е санкционирала "Кауфланд България ЕООД енд Ко" КД заради извършено нарушение от страна на дружеството - злоупотреба с по-силна позиция при договаряне, съобщава се на сайта на комисията.

Санкцията е имуществена и е в размер на 157 981 лева.

В хода на проучването по преписката, образувана по искане на "Кети-94" ООД, е установено, че след юли 2015 г. "Кауфланд" следва в търговските си отношения с това дружество определен модел на поведение, който е резултат от по-силната позиция на веригата в конкретното правоотношение и който противоречи на добросъвестната търговска практика.

"Кауфланд" необосновано изисква "Кети-94" ООД да намалява доставните си цени и поставя като условия определени годишни ценови параметри. През 2015 г. "Кауфланд" блокира значителна част от асортимента на подателя на искането, което продължава до прекратяването на търговските отношения през 2016 г. от страна на "Кауфланд". 

Този модел на поведение на търговската верига е недобросъвестен спрямо неговия доставчик, уврежда неговите интересите като по-слаба страна при договарянето, както и интересите на потребителите, посочват от антимонополния регулатор.

Прилаганата система от механизми за определяне на доставните цени се използва от Кауфланд за постигане на максимална печалба за сметка на финансовата загуба за доставчика.

Икономическата изгода остава изцяло за търговската верига и не се пренася върху потребителите чрез съответно намаление в крайните продажни цени, смятат от комисията.

Срещу практиката на търговските вериги да притискат ценово доставчиците си бяха направени поправки в Закона за защита на конкуренцията, които да ограничат възможностите на хипермаркетите.

Кауфланд ще обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд, съобщиха от дружеството във връзка с решението на комисията.

Решението на Комисията за защита на конкуренцията за налагане на санкция не е връчено до този момент на Кауфланд България ЕООД енд Ко КД, посочват от фирмата. Компанията не смята, че има извършено нарушение и подобно решение е в противоречие на Закона за защита на конкуренцията.

* Допълнена с позицията на Кауфланд

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Кауфланд заслужава и по-голяма глоба, примерно поне от няколко милиона лева. Първо обявяват стоки на нереалните им (по-високи цени) и след 3-7 дена променят цените до нормалната за целия пазар в България само за да сложат едни големи % като намаления. Това също е лъжа и нелоялна търговска практика.КЗК кога ще се самосезира затова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още