IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 20 месеца синдиците на КТБ събрали над 176,6 млн. лева

В отговор на депутатско питане Ангел Донов и Кристи Маринова отчитат трудности при попълване на масата на несъстоятелността

20:08 | 22.12.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

От 22 април 2016 г. до 20 декември 2016 г. синдиците на Корпоративна търгавска банка са събрали над 176, 6 млн. лева, пише в писмо на финансовия министър в оставка Владислав Горанов до Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ, в отговор на нейно питане за събиране на вземанията от фалиралата банка.

От обясненията на синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова до Горанов се разбира, че досега са образувани 676 изпълнителни производства за връщане на имущество с произход на банката, както и на производства по несъстоятелност срещу юридически лица – кредитополучатели и солидарни длъжници.

Против физически лица, длъжници на банката, се водят повече от 198 изпълнителни производства.

„Предявени са искове срещу бивши администратори на КТБ за присъждане на обезпечение за причинени вреди на банката. Понастоящем са висящи и 88 съдебни дела по подадени от кредитори на банката възражения  срещу приети и неприети от синдика вземания по реда на чл. 68 от Закона за банковата несъстоятелност“, отчитат в цифри дейността си синдиците на банката.

За пореден път синдиците на КТБ обясняват, че резултатите от водените дела могат да бъдат очаквани в един бъдещ период от време.

Донов и Маринова напомнят, че на тях им се налага да прилагат „нови процедури в законодателството, по които към настоящия момент няма изградена константна практика“.

Те са категорични, че от съществено значение за попълване на масата на несъстоятелността, дори и при положително разрешаване на съдебни спорове в полза на синдиците, има и обезпечеността на отпуснатите от банката кредити, както и наличието на имущество на длъжниците, по отношение на което се се предприемат обезпечителни мерки.

Синдиците уверяват, че до този момент са положили максимални усилия за събиране на вземанията  на банката, дори и на тези, които са оценени с нулева пазарна стойност.

Според тях „усилено продължава работата по извършване на анализ и предявяване на искове по Закона за банковата несъстоятелност и Закона за задълженията и договорите, предявени в двугодишния срок от откриване на производството по несъстоятелност на КТБ“.

„Срещу предприетите действия по отношение на активи със значителни размери на длъжници на обявената в несъстоятелност КТБ се използват всякакви начини за осуетяване на попълване на масата на несъстоятелността“, оплакват се синдиците, въпреки че според тях те са предявили позволените от българското законодателство искове срещу съответните дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
needle
преди 7 години
А имат да събират едни милиарди дето Цветан Василев ги източи, значи няма да успеят никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Извинявай, aldy, но ти явно си бил доста, доста слаб по математика като ученик, а? Като махнеш от 180 млн. лв. - за твое улеснение закръглям сумата, та махнеш 40 млн. лв. - се получава положителен баланс от 140 млн. лв., нали? Тези 140 млн. лв. отиват директно в приходната част на бюджет 2016! А ти ревеш за разходи от 40 млн. лв., при положение, че Цветан Василев открадна над 4 млрд. лв. от КТБ!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Mammita
преди 7 години
Според мен това не е точната цифра. Нали продадоха БТК за към 350 млн.лв., а новите собственици поеха и дълг към 120 млн. лв. към КТБ. Така сумите стават доста по-големи. Реално обаче няма как да се съберат, кой знае колко много при положение, че основната част от сумите са източвани с необезпечени кредити. С други думи няма какво да им се събира, защото са раздавани ей така парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Schroeder
преди 7 години
Много вяло стана нещо това събиране. Нещо няма изгледи да стигнат то дъното на тая измама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Много малко бе,тази банка имаше 6-7 милиярда активи ако не и по-вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
За 20 месеца синдиците на КТБ събрали над 176,6 млн. лева А СА ИЗХАРЧИЛИ ЗА ДЯВОЛ ЗНАЕ КАКВО НАД 40 МИЛКИ. КОЙ спечели от тия грешни 40 милиона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още