IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неясните моменти около АЕЦ "Пакш" могат да натежат на унгарския бюджет

Унгария трябва да получи заем от 10 млрд. евро за проекта от руската ВТБ, срещу която има санкции от ЕС

10:23 | 24.12.16 г. 4
<p>
	Снимка: <em>АЕЦ Пакш</em></p>

Снимка: АЕЦ Пакш

"Радиоактивен облак" надвисва над унгарския бюджет, предупреждават критиците на проекта за изграждането на два нови ядрени блока в АЕЦ "Пакш", цитирани от Politico. Цената на двата блока е 12 млрд. евро, а неяснотите около разходите могат да изпратят бюджетния дефицит на Унгария над лимита, определен от ЕС.

Така страната рискува наказателни процедури от Брюксел, за да върне изпълнението на фискалната политика в допустими граници.

В средата на юли Съветът на ЕС вече предупреди, че бюджетният дефицит на Унгария наближава лимитите. Строителството на АЕЦ "Пакш", което трябва да започне през 2018 година, може да се окаже по-скъпо от предварителните планове на властите, смятат в Брюксел.

Основание за тези опасения е, че годишните разходи за проекта не са прозрачни. В тайна са всички технически и финансови подробности, включително и условията, при които Унгария получава заем от Русия за строителството на централата, коментират анализатори от Института по фискална отговорност в Будапеща.

Говорителят на унгарското правителство обаче е категоричен, че няма нико скрито в проекта за изграждането на двата нови реактора. "Всяка информация е достъпна по силата на международните и правилата на ЕС", заявяват от кабинета на премиера Виктор Орбан. Оттам отричат, че има скрити разходи, които ще натежат на бюджета.

Будапеща и Москва се споразумяха за изграждането на два нови реактора в АЕЦ "Пакш". Проектът получи одобрението на Европейската комисия. Около него обаче има някои неясни моменти, смятат критиците на проекта. Например по силата на споразумението Унгария ще получи 10 млрд. евро заем от руската ВТБ, която обаче е под санкциите на ЕС.

Унгария трябва да осигури и 2 млрд. евро за реализацията на проекта. Парите вероятно ще дойдат от централния бюджет, посочват от ЕК. Брюксел внимателно следи работата по АЕЦ "Пакш", но вече позволи реализацията на проекта.

Опозицията в Унгария също се оплаква от липсата на информация около проекта. Според европейския депутат Бенедек Явор управляващите дават много данни, но те не са реални. "Реалните разходи ще стана ясно, само когато проектът бъде финализиран", смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
Знам! На гол г.ъз таралежи мачкаш. PS Не се говори така, но си го просиш. Изненададжията. В предния пост щях да пиша ш.***, но все пак от елементарно уважение написах Дядо Мраз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Да ти кажа ли отсега какъв подарък съм ти приготвил , или изненадата ше е по хубава ако го оставим за после ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
С шапка ли ходиш? Да не би да си Дядо Мраз?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
"Опозицията в Унгария също се оплаква от липсата на информация около проекта."Тия трябва да ядат дървото ...както и нашите .Млъкват само когато им напълнят човките от ЕС ! Или по точно когато се провалят проектите ...примери бол ! Иначе , шапка му свалям на Орбан !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още