IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на ЯЦБ защити политиката за контрол на кривата на доходността

Харухико Курода пренебрегна коментарите, че целта му за 2% инфлация е прекалено амбициозна

09:44 | 26.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Харухико Курода.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Харухико Курода. Снимка: архив Ройтерс

Управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода защити своята политика за контрол на кривата на доходността в понеделник, заявявайки, че това ще запази от покачване дългосрочните лихвени проценти и ще помогне на икономиката да преодолее стагнацията, предава Ройтерс.

Курода също така пренебрегна критиките, направени от някои експерти, че неговата цел за 2% инфлация е твърде амбициозна за една страна, отдавна затънала в дефлацията. Той заяви, че централната банка може да си остави възможности за отговор на бъдещи шокове за икономиката само чрез ускоряване на растежа на цените до постигане на целта.

В речта си Курода предложи оптимистичен поглед към световната икономика, заявявайки, че тя може се бори успешно с проблемите си, докато производствената и търговската дейност се покачват.

“Световната икономика изглежда най-сетне навлиза в нова фаза, като оставя наследството от глобалната финансова криза зад гърба си, въпреки че предстоят големи несигурности”, коментира още Курода.

Решението на централната банка, насочено към ограничаването на дългосрочните лихвени проценти ще помогне за максимизирането на ползите от такива глобални явления от страна на японската икономика, заяви той. По думите му чрез имплементирането на тази рамка, централната банка може да се възползва от инерцията от възстановяването на световната икономика, за да получи по-голям тласък за японската.

Бележките на Курода подчертават нарастващото чувство на оптимизъм на представителите на ЯЦБ във връзка с перспективите пред икономиката на Япония и засилването на пазарните очаквания, че банката ще стои на разстояние от разширяването на паричните стимули през следващите месеци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Naiv
преди 7 години
Аз лично бих се притеснявал за дълговете , защото инфлацията може да си сменя посоката и големината много бързо , докато дълговете НЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още