IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Banca Monte dei Paschi di Siena се нуждае от 8,8 млрд. евро

Регулаторът наблюдава влошаване на ликвидността между 30 ноември и 21 декември, но все още счита банката за платежоспособна

14:02 | 27.12.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианскатa Banca Monte dei Paschi di Siena се нуждае от около 8,8 млрд. евро капитал, за да подобри баланса си, след като ликвидността й се понижи миналия месеци. Това показват изчисленията на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от Bloomberg.

Регулаторът се базира на проведените стрес тестове тази година. Самите числа бяха оповестени от италианската банка късно в понеделник. Banca Monte dei Paschi di Siena e получила две писма от ЕЦБ чрез министерството на финансите в страната.

ЕЦБ наблюдава влошаване на ликвидността между 30 ноември и 21 декември, но все още счита банката за платежоспособна, тъй като отговаря на изискванията за капитала от втори ред (Tier 2). Banca Monte dei Paschi di Siena e поискала допълнителна информация за изчисленията на регулатора във Франкфурт. 

В петък италианското правителство заяви, че ще налее до 20 млрд. евро в Monte Paschi и други банки, след като банката не успя да набере около 5 млрд. евро от пазарите. Главният изпълнителен директор Марко Морели търсеше инвеститори, които да подкрепят плана за реорганизация, който включваше продажба на акции, суапове, както и продажба на лоши кредити на стойност 28 млрд. евро.

Във вторник италианският всекидневник Il Sole 24 Ore съобщи, че властите в Рим ще инвестират 6,3 млрд. евро в банката. Предният ден вестникът писа, че ЕЦБ е призовала за 4,5 млрд. евро принос от италианското правителство и 4,3 млрд. - от облигационери. Говорител на правителството е отказал коментар.

„Числото, което ЕЦБ споменава, предполага, че проблемите пред Monte Paschi са много сериозни“, казва Йерун Блокланд, портфолио мениджър в Robeco Group в Ротердам. „Добрите новини са, че Monte Paschi е платежоспособна. Така че това се превръща с проблем на ликвидността, както видяхме по-рано в Гърция“, допълва той.

Игнацио Анджелони, който членува в Надзорния съвет на ЕЦБ, заяви пред вестник La Stampa, че централната банка ще продължава да прави всичко по силите си, за да гарантира, че банката ще намери устойчив бизнес модел. На въпрос дали 20 млрд. евро от фондовете, одобрени от правителството за италианските банки, ще бъдат достатъчни, Анджелони казва, че размерът на намесата се основава на презумпцията, че в някои други случаи увеличение на капитала може да се случи през пазарите.

„Продължаващите проблеми на италианската банкова система не засягат всички банки, а само ограничен брой“, посочва Анджелони.

Търговията с акциите на Monte Paschi на борсата в Милано е спряна, докато няма пълни детайли за капитала на банката, реши на 23 декември регулаторът на фондовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
като влиза леко по леко по лесно се понася, за това първо малко, после повече и накрая точната цифра :) :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Tyrista
преди 7 години
actually around 10B ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Дето са 5 , там и 10...за Драги не е голям проблем да остави печатницата една смяна повече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 7 години
Нали ужким бяха 5 ... още малко и 10 ще станат, като разбраха, че ще ги спасяват - банката спря редица проекти за чистене на токсичните активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още