IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите печеливши и големите губещи през 2017 г.

Предстоящи избори, преговорите за Brexit и Доналд Тръмп обещават интересни моменти през следващите месеци

13:54 | 28.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

2017 година "чука на вратата", а събитията, които по план трябва да се случат през следващите месеци, обещават сбъдване на китайското проклятие "да живеем в интересни времена". Европейското издание Politico се опитва да направи прогноза кои ще бъдат най-големите печеливши и кои най-големите губещи през следващата година.

През 2017 година предстоят ключови парламентарни избори в някои европейски страни. Ето защо и специално внимание изданието отделя на политиците. Сред потенциалните печеливши се нарежда лидерът на френските националисти Марин льо Пен, а на обратния полюс е Ангела Меркел. Германският канцлер все пак може и отново да спечели възможността да управлява Германия, защото няма силна кандидатура от страна на опозицията.

Силвио Берлускони и Бепе Грило също са посочени като потенциални победители по отношение на политическия живот в Италия след оставката на Матео Ренци. Губещ в тази ситуация е сегашният премиер Паоло Джентилони, който вероятно няма да остане дълго на този пост.

През пролетта на 2017 година се очаква да започнат преговорите за излизането на Великобритания от ЕС. Потенциален победител в този процес е сегашният премиер на страната Тереза Мей - ако преговорите преминат успешно, тя ще бъде национален герой. Възходяща е тенденцията и за Борис Джонсън, който беше едно от лицата на кампанията за Brexit.

Процедурата носи потенциал и за Мишел Барние - френският политик, който ще ръководи преговорния процес за Brexit от страна на ЕС. Ако той успее да защити европейските интереси, това ще има силно отражение и върху политическата му кариера в родната му Франция.

Не така стоят нещата за неговия колега Ги Верхофстад, защото той няма да има водеща роля в преговорите и ще търпи негативите.

Възход за Владимир Путин през 2017 година прогнозира още Politico. То е свързано с ролята, която има Москва в Сирия. А жителите на Сирия са големите губещи от ситуацията в страната им.

Изданието с усмивка посочва и още някои от големите губещи, които само косвено са свързани с политиката. Един от тях е Оливие Б. - фризьорът на сегашния френски президент. Франсоа Оланд плаща по 10 хил. евро на месец за своята прическа. Малко градче до Малага - Торемолиньос, ще е големият губещ от Brexit. Градчето е любима дестинация за по-бедните британци, а с падащата стойност на британския паунд те ще харчат по-малко.

Извън закачките голям губещ през 2017 година е НАТО. Организацията ще трябва да види как новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще изпълни своите предизборни обещания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още