IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъпите ще претворяват идеите на бъдещето

През 2017 г. ще навлизат иновации и технологии в медицината, нанотехнологиите, образованието, добавената реалност, роботиката, прогнозира Никола Янев

13:00 | 29.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чрез стартъпите навлизат бъдещите технологии. Внедрени експерименти от тях променят производството на електрическа енергия от соларни инсталации, реалност е първото соларно шосе в света, направено в северозападния френски регион Нормандия.

Това е само един от примерите, който доказва, че предприемачеството в бизнеса открива нови пазарни ниши.

„Искаме да видим как иновациите, които излизат от България, могат да засегнат едновременно много хора по света“, заяви президентът на предприемаческата организация Strat It Smart Никола Янев, който коментира бъдещето на стартъп индустрията в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria.

Той е категоричен, че в България все още се правят прости на пръв поглед продукти, но тепърва, през 2017 година ще навлизат индустриите на бъдещето - „смислени иновации и технологии в медицината, нанотехнологиите, образованието, добавената реалност, роботиката“.

Според него мобилни приложения и социални платформи засега има достатъчно.

„Предприемачеството в стартъп индустрията беше в период на затишие преди буря. 2016 година беше много успешна за стартъп екосистемата в България. Това беше година, в която много неща улегнаха и се установиха. Не много неща бяха стартирани или рестартирани, но бе година на подготовка и доизчистване на концепции, за да може 2017 и 2018 да бъдат още по-добри години“, надява се Янев.

Президентът на Start It Smart отчете, че през акселератора до момента са минали около 260 стартъп екипа, като общо всички са събрали над 2,5 млн. евро инвестиции.

Като пример за успешна предприемаческа дейност той посочи най-известната акселераторска обучителна програма за стартъп компании, която е „на ниво идея“ и продължава десет седмици.

„След края на този срок екипите на компаниите трябва да са достигнали ниво на прототип бета продукт, първи валидации, да са готови за влизане в акселератори и излизане на пазара. Предоставяме над 50 бизнесобучения с огромна мрежа от над 70 български и чуждестранни ментори. Уникални сме с това, че създаваме възможност на екипите да се развиват заедно. Сезон пети беше успешен – имахме над 90 апликации и в програмата допуснахме 20 стартъпа, които показаха на какво са способни. Помагаме на стартъп компаниите още на ранна фаза, за да преценят дали има пазар за рашението, което имат“, разкрива Никола Янев.

Той съобщи за реализирани партньорства с „Метро“ и с други компании, които оценяват внедряването на иновации, които са полезни на бизнеса им.

„Но целта не е да наемат хората, които да работят за тях, а от гледна точка на това тези иновации да бъдат имплементирани в техните компании, за да помогнат за развитието им“, разкри тенденциите в стартъп индустрията Янев.

„Две нови основни партньорства започна Start It Smart през последните няколко седмици – едното е с InterConsult Bulgaria (ICB) и с Microsoft Bulgaria - изграждаме заедно Innovation Space в София Тех Парк, където ще провеждаме всички свои програми. В този център искаме да доближим стартъпите, младите хора, до големите компании, за да могат предприемачите, които правят deep-industry продукти да ги правят, имайки предвид нуждите на големите компании“, обясни Никола Янев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hristu
преди 7 години
> Strat It Smart Оправете грешката, Start a не Strat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още