IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирменото кредитиране в еврозоната расте с най-бързи темпове от 2009 г.

Стимулите за икономически растеж вече започват да дават резултат, отчитат от ЕЦБ в прегледа си за ноември

14:20 | 29.12.16 г. 3
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Корпоративното кредитиране в еврозоната расте с най-бързите си темпове от началото на кризата през 2009 година насам. Това показва статистиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) за ноември, цитирана от Ройтерс.

От институцията отдават този ръст на мерките, които предприемат за стимулиране на икономиката след години на "анемичен" ръст във валутния съюз на ЕС.

Тези действия - отрицателни лихви, безлихвени заеми за търговските банки и т.н., вече започват да дават резултат за икономиката, макар и много анализатори да смятат, че той е по-слаб от очакваното, допълва агенцията.

По данни на ЕЦБ през ноември отпуснатите заеми към нефинансовите институции се увеличават с 2,2% на годишна база. Подобен ръст на корпоративното кредитиране не е виждан от средата на 2009 година.

И при домакинствата има ръст - в рамките на 1,9 на сто. Това е най-бързото нарастване от средата на 2011 г., допълват от ЕЦБ.

Този ръст е на фона на рекордно ниските нива на лихвите по кредитите - и за бизнеса, и за домакинствата (малко под 2%), което се дължи на програмата за количествените облекчения на банката.

На този етап ЕЦБ ще запази стимулите, но вече леко ограничени, поне до края на 2017 година, особено на фона на инфлацията, която все още е под определените от институцията лимити. Към края на 2016 година ръстът на цените на потребителските стоки е около 1%, а бариерата на ЕЦБ е 2 на сто.

Анализаторите предупреждават обаче за скок на инфлацията през 2017 година, подхранен от по-ниската стойност на единната европейска валута и поскъпващия петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
кредитите са едно от нещата които бяха грьбнака на фед и ЕЦБ за да се излезе от кризата която доиде 2007 и 2008г но с отрицателна лихва раздаваха на банките маики но както се казваше в една поговорка безплатен обяд няма а и фед го напомни с вдигането на лихвите а и през 2017 г предстоят още три както се казва не може при комшията да гори пожар а при мен да не пуши имам в предвид 4е и ЕЦБ ще дрьпнат шалтера ха ефтините кредити и те ще вдигат лихвите до две години наи много и ще последват политиката на фед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
гушата гушат евтини кредити по големият брат в слу4ая фед дрьпнаха леко шалтера идва ред и на ЕЦБ до две три години ще има затягане затова бьрзат да не изтьрват влака супер марио
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още