IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата поевтинява спрямо долара след санкциите от страна на САЩ срещу Русия

Изменението до голяма степен се повлиява и от липсата на ликвидност, което е характерно за последната борсова седмица за годината

17:13 | 30.12.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската рубла поевтиня в петък спрямо долара, след като САЩ обявиха, че гонят 35 руски дипломати. Първоначално и руското външно министерство призова Москва да отвърне на мярката, но в крайна сметка президентът Владимир Путин обяви, че Кремъл няма да предприема реципрочни действия.

Причината за решението на Вашингтон е, че според американските власти руското разузнаване стои зад кибератаките по време на предизборната кампания в САЩ. Освен изгонените 35 дипломати има и санкции, наложени именно срещу четирима високопоставени членове на ГРУ. 

Руската рубла се търгува със спад от 1% до 61,0506 рубли за долар към 16:30 часа българско време. В четвъртък курсът беше около 60,20 рубли за долар, припомня MarketWatch. Изменението до голяма степен се повлиява и от липсата на ликвидност, което е характерно за последната борсова седмица за годината.

През последно време имаше напрежение между САЩ и Русия. Кремъл беше обект на обвинения, че стои зад кибератаките над Конференцията на Демократическата партия в САЩ, както и над имейла на Джон Подеста, който беше председател на предизборния щаб на Хилари Клинтън.

Петъчната динамика в рублата може да се окажа краткотрайна, особено ако няма нови големи санкции от страна на администрацията на Барак Обама. Като цяло рублата беше по-силна през 2016 г., като поскъпна с над 16% спрямо долара. Като цяло това се отдава на възстановяването на цените на петрола.

Друг фактор в подкрепа на руската валута беше победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, което се смята за положително развитие за Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Птица
преди 7 години
АМА КАКВИ СТОТИНКИ , КАТО ТО ВАШИТЕ ПРАЗНИ ГЛАВИ НЕ СТРУВАТ И ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ЩОМ ВЪТРЕШЙНМО СТЕ РУСНАЦИ, КАКВИ СТЕ ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ !!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Птица
преди 7 години
АХХАХАХА НЯМА, НЯМА ТАКОВА НЕЩО, РУСИЯ Е ВЕЛИКА СИЛА И ЩЕ ВЪЗСТАНОВИ СВЕТОВНИЯ БАЛАНС, ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАЩЕ ГО НАПРАВИ ПО СПРАВЕДЛИВ СВЕТА, КАТО ВЪРНЕ ДВУПОЛЮСНИЯ МОДЕЛ!! НА РАЗВИТИ И РАЗВИВАЩИ СЕ, НАЛИ !??? ХАХАХАХАХАХ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА ПАК НЯМА ДА ИМА РАЗВИТИЕ, ПАК ЗАРАДИ ШУТИН, ТОВА НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ???? А НАЙ СМЕШНО ЩЕ Е АКО НАИСТИНА С ТРЪМП, СВЕТОВНАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е ЗАПЛАШЕНА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още