IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел призова германците към единство срещу тероризма

В новогодишното си обръщение канцлерът признава, че ислямисткият тероризъм е най-голямото изпитание за Германия

09:42 | 31.12.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ислямисткият тероризъм е най-голямото изпитание за Германия, се казва в публикувано днес новогодишно обръщение на канцлерът Ангела Меркел към нацията, цитирано от Ройтерс.

Меркел обеща да работи за приемането на закони, които да подобрят сигурността след нападението в Берлин преди Коледа, съобщава БТА.

Канцлерът нарече особено отвратителен фактът, че атентати се извършват от хора, твърдящи, че търсят защита в Германия, отбелязва Асошиейтед прес. Тя обаче призова германците към единство срещу тероризма. "С обща решимост ще противопоставим нашето единство и състрадание на изпълнения с омраза свят на терористите", заяви тя. "Като продължаваме да живеем и работим, казваме на терористите: вие сте изпълнени с омраза убийци, но не вие решавате как да живеем", се казва в обръщението, цитирано от Франс прес.

Меркел описа 2016 г. като година, в която мнозина са останали с впечатлението, че светът се е преобърнал.

Канцлерът обаче призова германците да отхвърлят популистите. Германия има интерес да поеме водеща роля в справянето с многото предизвикателства, пред които е изправен ЕС, подчерта Меркел.

През 2016 г. мнозина са останали с впечатлението, че това, което беше смятано за успех, се поставя под въпрос, например Европейският съюз и демокрацията. "За демокрацията се казва, че не се грижи за интересите на гражданите, а само за интересите на малцина. Какво изкривяване на фактите", заяви тя. Това е прозрачен намек за твърденията на крайнодясната партия Алтернатива за Германия, която отнема гласове от консерваторите на Меркел, отбелязва Ройтерс.

Германската канцлерка сравни Brexit с "дълбока рана" и заяви, че въпреки че ЕС е бавен и мъчителен, страните членки трябва да се фокусират върху общи интереси, които надхвърлят националните облаги. "И да, Европа трябва да се фокусира върху това, което може наистина да прави по-добре от националните държави", добави Меркел. "Но ние германците, никога не трябва да бъдем подведени да вярваме, че всяка страна може да достигне до по-добро бъдеще, като действа сама на национално равнище". Това беше вторият намек за популистката партия Алтернатива за Германия, която иска страната да напусне ЕС и да затвори границите си пред търсещите убежище, отбелязва Ройтерс.

Над милион бежанци пристигнаха в страната през последните две години. Рекордният брой на мигрантите подсили подкрепата за Алтернатива за Германия, според която ислямът е несъвместим с германската конституция. Очаква се обаче Християндемократическияt съюз (ХДС) на Меркел да спечели общите избори след девет месеца, припомня Ройтерс.

Меркел защити решението си да отвори германските граници за бежанците, като заяви, че бомбардировките на Алепо са показали "колко важно и правилно" е да се предложи защита на тези, които бягат от ужасите на войната, отбелязва ДПА.

Обръщението на канцлера беше публикувано от пресслужбата на Меркел, но ще бъде излъчено по телевизията в последните минути на 2016 г., отбелязва ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 7 години
Относно "мигрантите" Меркел е напълно неадекватна и тая нейна "грешчица" е убийствена за ЕС. Това деформирано милосърдие трябва да приключи незабавно с оставката и!!!...На ЕС не му трябва национализъм водещ до разпад а строг контрол на външните граници и федерализация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
pinoccio
преди 7 години
И това ако не е шизофрения, Фройд би станал хлебопекар. Бомбардировките на Алепо изгониха всички афганистанци и пакистанци, трябва да бъдат приютени - каква щуротия само, вербализирана по такъв християндемократичен начин. Може би носител на тероризъм е еленът Рудолф, който е извадил от замръзналата си торба вкочанени шашки тротил, брани по мъхестите поля на Лапландия преди да падне снегът, и е окичил с тях коледните елхи по базарите. Политическият език е претърпял такова крушение, че повествованието на "Снежанка и седемте джуджета" може да мине и за това на "Великолепната седморка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Чичката с мустака / австриеца/ казва : "Истината трябва да смаже индивида за да бъде разбрана !"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още