IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безусловният базов доход е неприложим в България, смятат експерти

Трябва да се увеличи гарантираният минимален доход в страната, препоръчват икономистите Ваня Григорова и Явор Алексиев

11:10 | 03.01.17 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Идеята за безусловен базов доход може да има положителен ефект в отделни градове, но е неприложима в национален, както и в международен план. Около това мнение се обединиха икономистите Ваня Григорова от Солидарна България и Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ) в ефира на "Бизнес старт"  по Bloomberg TV Bulgaria.

Повод за техния коментар е финландският експеримент, според който 2000 случайно избрани безработни ще получават от януари вместо обезщетение за безработица по 560 евро на месец без каквито и да е други условия. Парите няма да подлежат на данъчно облагане и няма да има каквато и да е финансова санкция, ако получаващите печелят и допълнително.

По думите на Григорова „безусловен базов доход е нещо като празна кошница, която всеки пълни според вкуса си“.

„Едни твърдят, че е безусловен, а същевременно го дават само на безработни и хора, които получават само социални помощи, какъвто е случаят с Финландия, други смятат, че трябва да се разруши цялата социална система и на нейно място да дойде безусловният базов доход. Има поредица от опити и няма нищо иновативно, което прави Финландия. Преди четири години е правен такъв опит в канадски град, след което младите хора успяват да продължат образованието си след средното. В Индия в осем села на три хиляди човека е изплащан такъв доход от женски синдикат и резултатите са много добри - хората започват да се хранят здравословно“, даде няколко примера Григорова.

Явор Алексиев е на мнение, че „притеснителното е , когато трябва да се направи в национален мащаб, защото няма пари за това“. Той определи такива експерименти като „безсмислени“.

„Ако отцепим Община Грамада във Видинско и дадем на хората по 100-200 лева на месец за една година, ясно е, че те ще живеят по-добре“, посочи експертът от ИПИ.

Въпросът според него е как такава система ще функционира в национален мащаб.

Алексиев обясни, че финландският експеримент и другите хипотетични примери показват, че една част от населението работи, но има структура с други икономически отношения и част от парите отиват там.

„Когато цялата икономика се базира на това нещо, каквито са най-крайните предложения за безусловен базов доход, на практика е премахване на образованието на здравеопазването като национални политики“, аргументира се икономистът.

Той е на мнение, че събирането на парите след данъци на едно място и раздаването обратно на всички, които да ги харчат както намерят за добре,  трудно ще се осъществи „не само в рамките на една национална икономика, но и в международен аспект“.

Алексиев дори определи експеримента безусловен базов доход като „пълен провал“. 

„Тези 560 евро, за които се говори там, тук звучат много. Но средната заплата във Финландия е около 3500 евро“, подчерта икономистът.

Той обясни, че ако сега в България вземем съществуващата социална система и я разделим на всички, излизат по около 150 лв. на човек от населението, без никой да има право на други помощи.

„Всички в държавата получават 150-160 лв., дори тези, които печелят по 2000-3000 лв. Къде е ефективността тук? Тези 150 лева няма ли да помогнат много повече на човек, който няма нищо“, попита риторично той.

Ваня Григорова напомни, че реално в България има гарантиран минимален доход в рамките на 65 лева. Според нея трябва да се укрепи настоящата социална система и задължително да се увеличи гарантирания минимален базов доход, който засега е насочен само към най-уязвимите.

„Нещо подобно на безусловен базов доход сме имали и преди и това са детските надбавки, когато преди 2000 г. са изплащани на абсолютно всички семейства, които имат деца. Диференцирането на семействата по доходни критерии се оказва, че не е ефективно, тъй като разходите за администриране на процеса са по-големи, отколкото ако се раздават на всички“, заяви тя.

Според Алексиев в изоставащите райони в България са необходими инвестиции в инфраструктура и по-голяма фискална автономност на общините. Григорова допълни, че трябва да спрат да се затварят училища, както и, че са необходими качествени здравни услуги и работни места.

Как се изчислява линията на бедност, има ли методика, която да я определя, колко са бедните в България, -вижте целия разговор във видеото! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

11
rate up comment 13 rate down comment 1
khao
преди 7 години
това неса експерти ... уж сте ги викнали да говорят за едно, а те го наслагват към днешната реалност.... говори се за ББД, а "експертите" умуват тия 150 лева на кой щели да са по полезни... не е това въпроса бре, мискини!!! .... това е идея която ще промени изоснови социалната политика, а "експертката" ми говори за здравословно хранене ... ъъъъ !!! ... като цяло статията е на тоалетно ниво ... ей така да е прочетеш докато минава надолу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
MZ/X
преди 7 години
Напротив точно при безработните трябва да се провери как работи системата. Сегашният модел на помощ за безработни не стимулира търсещия да си намери бързо работа, защото ще загуби помощта за безработни. От друга страна един работещ едва ли ще се съгласи да не работи ако с това доходите му намалят с 80%. ББД реално прави по гъвкав пазара на труда. Трудещите по лесно ще сменят работно място, а безработните ще приемат всякакви по гъвкави оферти без да застрашават дохода си от ББД.Като цяло ББД не е лоша идея, но размерът трябва да е много точно нацелен за да стимулира хората в правилна посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
pinoccio
преди 7 години
Друже, ама как всички се умиляват от бебето Динко, като вземеш да го четеш вестника - той мокър от просълзената журналистика, като че Ной го е чел по време на потопа. То не остана друго какво да се роди на тази земя. Спря да ражда чушки и домати, спря да ражда краставици, спря да ражда ***, накрая спря да ражда и хора. Сега бай *** е в ролята на постмодерния индивид, оцелял заедно с Паметника на съветската армия, за да има поминък и да го троши за арматура. Постмодерен индивид, който се къпе в мастилената любов на вестниците и става още по-чер на фона на светлото бъдеще на бебето Динко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
sdar
преди 7 години
Нормално е хората да се страхуват от прогреса и от новите неща. Затова, нека да се даде пример на хората за да разберат че ББД е нещо добро. Нека първо партийците от ГЕРБ да пробват на свой гръб дали е лошо да се получава ББД, така да покажат на народа че в това няма нищо лошо. Така ще се подготви народа да приеме ББД и няма да има такава остра съпротива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 3
pinoccio
преди 7 години
Днешното състояние на развитието на изкуствения интелект може да закрие пазара на труда в световен мащаб - и в сферата на услугите, и в сферата на индустриалното производство. Тогава безусловен базов доход ще имат само Гриша Ганчев и Валентин Златев, а за останалите - по една студена вода от улуците на НОИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 4
Императорът
преди 7 години
"Всички в държавата получават 150-160 лв., дори тези, които печелят по 2000-3000 лв. Къде е ефективността тук? Тези 150 лева няма ли да помогнат много повече на човек, който няма нищоА не се ли замисля тоя пор, че тия, дето печелят по 3 Б, са ДАЛИ ного повече като данъци, за да могат тия, дето "нямат нищо" (повечето от тях, защото отказват да работят), да живеят на тоя свят без никаква полза за обществото? - Или дай да даваме пари само на индивиди като 13-годишната "майка" и 15-годишното "татко" на бебето динко, дето искат АПАРТАМЕНТ като награда за педофилското си отроче? Реално в държавата има ББД - ама на етнически признак - едни определени индивиди получават безкрайно пари без никакви уговорки - само за да се размножават - резултатите ги виждаме !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 0
dzk
преди 7 години
"е изплащан такъв доход от женски синдикат и резултатите са много добри - хората започват да се хранят здравословно" - е това ме хвърли под масата. Такъв довод не бях чувал от последното си посещение в хоремага на село. Е, там подобно нещо каза селския ни ***. Но тук се изяви видната ни икономистка от Солидарна България. Да, има два солидни довода: че било изплащано от ЖЕНСКИ синдикат. И второто че започнали да се хранят ЗДРАВОСЛОВНО. Знам че синоним на икономист винаги е означавало празнодумец, но в последните десетина години вече дори не е нужно да имаш някакви основни познания за да се самотитуловаш за каквато длъжност си харесаш. И хората ти вярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 3
Naiv
преди 7 години
"според който 2000 случайно избрани безработни" - това не е ББД !!! Екпериментът е много по-важно да се разбере не как ще се отрази на безработните , а на работещите . Че са решили да раздадат соц помощи на някои безработни няма нищо общо с ББД .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
sdar
преди 7 години
Много бързат да говорят, явно страха е голям. А експеримента още едва започва, реално никакъв резултат не сме видели още от него.Както се казва по нашенско: Да смачкаме главата на змията докато е още малка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 2
Bobacho
преди 7 години
Aко това са ни икономистите, господ да ни е на помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още