IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоана Христова е новият зам.-кмет по околна среда на Столичната община

Нов електробус започва да се движи по линия 84 след 15 януари в столицата

12:43 | 03.01.17 г. 1
<p>
	Кметът на София представи нов електрически автобус, който ще се движи тестово в столицата. &nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Кметът на София представи нов електрически автобус, който ще се движи тестово в столицата.  Снимка: БТА

Йоана Христова е новият заместник-кмет по околна среда на Столичната община. Това обяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предава БТА.

Христова поема поста на подалата оставка Мария Бояджийска в края на миналата година.

Фандъкова каза, че Йоана Христова е много опитен експерт, 16 години е работила в Министерството на околната среда и водите, като е започнала от възможно най-ниско ниво и е стигнала до директор на дирекция за фондовете на ЕС. През последните две години е имала собствена компания в сферата на консултантския бизнес.

Христова ще излезе от фирмата спешно, така както е по закон, за да се отдаде изцяло на тежката работа като зам.-кмет по околна среда, каза столичният кмет. И изрази надежда Йоана Христова да продължи линията на работа на предишния зам.-кмет по екология Мария Бояджийска и като експерт по европейски фондове да започне да работи за зелената система на града, за управлението на отпадъците.

Новият заместник-кмет каза пред журналисти, че от общо 16-те години стаж в МОСВ седем години е била координатор на България за Европейската агенция по околна среда. "Имам опит и експертиза и смятам, че с европейските партньори и екипа на Столичната община ще продължим да работим за развитието на София като зелен град", посочи Христова.

Фандъкова представи и новия електрически автобус, който ще се движи тестово в столицата.

Електробусът ще започне да се движи по линия 84 след 15 януари, ще обслужва пътниците 250 км до следващо зареждане, каза кметът на Столична община, цитирана от Агенция „Фокус“. Зарядната станция на електробуса е монтирана в гараж. Предварителните разчети показват, че над 250 км може да обслужва пътниците преди следващото зареждане. 

Кметът припомни, че първият електробус се е движел по линия на тролей номер 11. „Беше с карбуратор, а този е с акумулаторни батерии. Този автобус е тестван в Париж допреди месец“, подчерта Фандъковва. Той ще бъде предоставен безвъзмездно на Столична община в тестовия период, който ще продължи до месец май.

Програмата за модернизация на градския транспорт продължава до 2019 година. След две години очакваме да намалим средната възраст на автобусите на 6-7 години, което вече наистина е един много добър европейски стандарт и ние се стремим към това, подчерта Фандъкова.

По думите й в програмата на Столична община е заложено купуването на нови 20 електробуса и 10 с друг вид гориво, както и нови 120 автобуса на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zap
преди 7 години
карбуратор -> кондензаторвсе тая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още