IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Службите получиха бърз достъп до банковите сметки и сейфове

Физически и юридически лица също ще получават информация от базата данни на регистъра на БНБ

16:03 | 03.01.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Правораздавателните органи получиха бърз достъп до банковите сметки и сейфове на българските граждани. Това стана факт, след като от днес в Българската народна банка започна да функционира регистърът на банковите сметки и сейфове, съобщи пресцентърът на централната банка.

Той съдържа централизирана информация в областта на плащанията, подавана от банките и клоновете на кредитни институции, които работят на територията на страната.

В електронната система има данни за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и за лицата, наематели на сейфове в банки и техните пълномощници.

Банките ще трябва всеки месец да предоставят актуални данни на БНБ, напомнят от независимата институция, ръководена от Димитър Радев.

Съгласно Закона за кредитните институции, достъп до информация от регистъра във връзка с изпълнение на служебните им задължения имат органите на съдебната власт (съдилища, прокуратура и следствени органи), Главна дирекция „Национална полиция“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция „Национална сигурност“, Националната агенция за приходите, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, съдебните изпълнители при образувано изпълнително дело и други органи, определени в чл. 56а от Закона за кредитните институции.

Потребители на данните ще бъдат и банките и клоновете на чуждестранните банки, извършващи дейност на територията на страната.

Право да получават информация относно съдържащите се за тях данни в регистъра имат физически и юридически лица, напомнят от БНБ.

Идеята за създаването на този подобен на кредитния регистър в БНБ беше лансирана за първи път от финансовия министър Владислав Горанов в началото на 2015 г.  с обяснението, че в момента справките стават трудно, тъй като администрацията трябва да изпрати запитване до всяка банка в България. От банковите среди обаче изразиха съмнение доколко този регистър ще може да работи коректно, тъй като в момента данните от различните информационни системи се събират и съхраняват по различни начини. Ето защо сега банките са задължени да изпращат информацията в "стандартизиран вид".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
todis
преди 7 години
Не случайно се ползват различни хора на чието име се регистрират фирми и сметки. Преговарям с един, на сделката идва да подписва друг, който почти не отронва дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
todis
преди 7 години
Не случайно се ползват различни хора на чието име се регистрират фирми и сметки. Преговарям с един, на сделката идва да подписва друг, който почти не отронва дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
Дотук информацията е скандална! Докато няма допълнителна и поясняваща, България се е простила с банковата тайна и е създала необозрими възможности за бандитите да знаят и да планират към кого да насочат интереса си!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още