IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преразглеждане на договора за свободно движение на лекарства в ЕС предлага експерт

Трябва да се забрани реекспортът на медикаменти, каза Антон Вълев от Националната аптечна камара

11:32 | 04.01.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Да се преразгледа споразумението за свободно движение на лекарствата в ЕС. Това предложи Антон Вълев от Националната аптечна камара в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му така медикаментите на малки пазари като този в България ще са на ниска цена и по-достъпни. Друга необходима мярка на фармацевтичния пазар според него е абсолютно да се забрани реекспортът.

Експертът препоръчва също преминаване към генерично предписване, за да може пациентът да избира сам в аптеката с помощта на фармацевт препаратите, с които да се лекува. 

На трето място България продължава да е една от страните с най-висок ДДС върху лекарствата и затова следва да се намали ставката, каза Вълев.

Той коментира и решението на правителството да отмени наредбата за тавана за доплащане на лекарства. Според Вълев идеята за ценови коридор не е лоша, но трябва да се приложи при друга схема на национална регулация, тъй като сега разликата ще трябва да се поеме от аптеките и търговците на едро.

Централизираният търг за лекарства в болниците винаги води до понижаване на цените, но е по-тромав, коментира още Вълев относно блокиралия на този етап електронен търг. Според него такъв тип договори следва да са изключително подробни, описващи в детайли различни казуси по доставката на медикаментите, а към момента в България такива договори не се сключват.

Още вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 7 години
не си личи изобщо да има мисловна дейност в теб ... ако излезем от ЕС всичко ще стане по скъпо, както беше през комунизма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Мислил съм. Направо ти предлагам да напуснем ЕС и да си предоговаряме каквото си искаме сами, защото на нашите потребители им е по-изгодно еди какво си.Нали се сещаш, че не влезнахме в ЕС, защото на теб или на баба Пена ще ви е по-изгодно да купувате евтини лекарства :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
MvnJ
преди 7 години
Хайде мисли малко преди да коментираш. Това е една от малкото регулации, които биха били от полза на потребителите у нас.Търговията с лекарства не е бизнес като всеки друг. Фармацевтичните компании имат политики за всяка една държава и това с нищо не може да се промени.През последните години в България за голяма част от масовите лекарства бяха договорени едни от най-ниските цени за Европа и това беше причината за много от тези лекарства самите фармацевтични компании да прекратят вноса тъй като сме малък пазар, който не им носи достатъчно печалби и в същото време се използва за реекспорт към други държави. Потребителите бяха оставени в безизходица и принудени да търсят генерици с по-лоши качества или да се снабдяват от други държави и на по-високи цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Тоя пък. Ще забранява свободния пазар. А държавен ценоразпис кое хапче колко да струва няма ли да предложи. Доживяхме възраждането на комунистическите идеи.Нищо старо не сме забравили. Язък за 27-те години демократични напъни. Накрая вземем се изпуснем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още