IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 г. е най-рискова в политическо отношение за последните 70 години

Влязохме в период на геополитическа рецесия, смятат от Eurasia Group

08:51 | 08.01.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Промяната на курса на развитие на САЩ под крилото на Доналд Тръмп, китайското желание за разширяване на влиянието и губещият позиции германски канцлер Ангела Меркел ще направят новата 2017 г. „най-нестабилната“ в политическо отношение от Втората световна война насам, смятат от Eurasia Group.

„През 2017 г. влязохме в период на геополитическа рецесия“, смятат от базираната в Ню Йорк компания, цитирани от Bloomberg.

След като Тръмп встъпи в длъжност, международната икономика няма да може повече да разчита на САЩ да чертае пътя на развитие, смятат от компанията, която дава съвети на инвеститорите относно политическите рискове.

Сигналите, които праща Тръмп за затопляне на отношенията с Русия, скептицизмът му към НАТО, както и фактът, че идеите му съвпадат с тези на европейските партии, които са против статуквото (например Националният фронт във Франция), биха отслабили „най-големия военен алианс, защитаващ световния ред“, се посочва в доклад на компанията.

Предупрежденията, които са отправени в него, целят да напомнят за обхвата от заплахи за стабилността през 2017 г., които варират от изборите в Германия, Франция и Холандия и британското планирано излизане от ЕС, до проблемите в развиващите се държави като Бразилия и бежанската криза.

Въпреки това САЩ може би ще успеят да засилят позициите си, смята председателят на Eurasia Group Ян Бремер.

„Може да станем свидетели на най-лошата в геополитическо отношение година от десетилетия насам и въпреки това инвестициите в САЩ и силата на долара да продължат да растат“, заяви той в интервю за Bloomberg Television.

Той смята, че планираната смяна на лидерската позиция в Китай може да тласне президента Си Дзинпин да реагира по-остро пред външнополитическите предизвикателства, което би довело до изостряне на напрежението между САЩ и Китай. За да запази вътрешната стабилност на страната, Дзинпин в случай на признаци за икономически проблеми може да прекали с мерките за справянето с тях. Това, от своя страна, би довело до риск от нови балони или от твърде стриктен капиталов контрол.

Германският канцлер Ангела Меркел, която ще се стреми да бъде преизбрана през есента, ще се изправи пред проблеми, породени от Brexit, гръцката дългова криза и „все по-авторитарния“ турски президент Реджеп Ердоган, който заплашва Европа с прекратяване на договора за бежанците между ЕС и Турция.

Eurasia Group счита, че съществуват и други рискове като:

- липса на икономически реформи на глобално равнище. Възможно е само Китай да е не правилния път, а други големи държави като Италия, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Турция и Великобритания да са в застой;

- политиците да обвиняват централните банки, включително и ФЕД, за икономическите проблеми. Подобни атаки водят до риск за международните пазари;

- „лов на вещици“ срещу членове на опозицията в Турция и все по-голям контрол над турското правителство и медии от страна на Ердоган. Има опасност от натиск върху Турската централна банка да поддържа ниски лихви, а също и да се разчита във все по-голяма степен на фискални стимули за постигане на растеж;

- ядрената програма на Северна Корея. Благодарение на нея азиатската държава би могла да се сдобие с 20 атомни бомби. Паралелно с това тя развива технология, която би й позволила да нанесе удари по Западното крайбрежие на САЩ.

Евентуална изборна победа на Марин льо Пен на президентските избори във Франция би била най-големият политически риск за Европа, т. к. връзките в ЕС и еврозоната са в процес на бавна дезинтеграция, заяви в интервю пред Bloomberg Television професорът по икономика от Нюйоркския университет Нуриел Рубини.

„Ако Марин льо Пен дойде на власт във Франция, ако анти-ЕС партия спечели в Италия, това би било началото на края на Европа и на еврозоната“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 7 години
2017 г. е рискова за политиците толкова, доколкото не зачитат злокобната роля на прилагано грешно управление на парична система.В обстановка на тази неизвестна за обществеността държавна грешка всеки политик е със съдба на жертва и подсигуряван провал.Същественото за спасение от актуални злини е какво (грешно или подобрено) управление на парична система се прилага.За устойчив политически успех е необходимо подобрено управление на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
dakl
преди 7 години
Големият проблем на годината за света ще бъде евентуалният опит за преврат в досегашната супердържава и последствията които след този опит ,независимо от това сполучлив или не, ще се сблъска света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
stefanstefanov
преди 7 години
На 99 %,от хората на планетата,се харесва да са зависими от парите.Лесно е,и няма необходимост от мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Големият, глобалният проблем в света е това, че на хората се предлагат за избор между два икономически варианта, на едно и също нещо. А хората търсят различното не в икономиката, а в идеите! Няма автентично ляво в идееен план, няма кой да защити хоратаq от корпорациите и баМките!Това е проблема! Сегашната "държава" е в услуга на "бизнеса" и "баМките", но не и на хората и това ще продължи да генерира напрежение и занапред, като аз предвиждам, че нещата ще се влошат, ако хората не бъдат защитени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 12
majnata
преди 7 години
"...биха отслабили най-големия военен алианс, защитаващ световния ред, се посочва в доклад на компанията."Ебасии и смешниците и още повече тревопасните , за които е написана статията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
LuckyYou
преди 7 години
Възможно е да се стигне до много по-лоша година в политическо отношение, от тази, която предстои в момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 8
LuckyYou
преди 7 години
Либералките сигурно са полудели! Да наричаш тази година най-рисковата в политическо отношение е чиста проба манипулация. Такава, каквато те твърдят, че никога не правят, а е точно обратното - те са хората, които "движат света", според техните стандарти! Само че сега, когато светът наистина върви към това да стане по-сигурно място за живеене, благодарение на затоплянето на отношенията между САЩ и Русия, те губят контрол и пускат всякакви такива измислени статийки!Ще ви дам само един пример, за да ви покажа манипулацията в статията. Кубинската криза от 1962 по-малко опасна политически ли е била от 2017? Нека не забравяме, че атомните бомби са политическо решение? Периодът на студената война, с някои горещи точки, по-малко рискова ли е била от 2017 година? За какво говорят тия либералки? Къде се намират?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още