IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 хил. българи са пътешествали с круизни кораби през 2016 г.

Икономичният сегмент привлича около 60% от българския круиз пазар

14:25 | 04.01.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2016 г. почти 10 хиляди българи са пътешествията с круизни кораби. Круиз индустрията очаква в скоро време поне двукратно увеличение на пасажерите от България, отчитат от Българско круиз общество.

За последните 10 години ваканциите и пътешествията по вода с круизни кораби се превърнаха в предпочитана, ценово достъпна алтернатива на традиционните хотели на сушата и за българите, посочват от организацията.

Около 40 хил. българи са предприели отплавания от различни портове от или извън Европа за последните 10 години. Голяма част от тях по няколко пъти. Най-малкото още 30 хил. българи вече проучват различни варианти за първата си ваканция по вода в недалечно бъдеще, сочат анализи на организацията.

Повечето български пасажери се насочват към ценово най-достъпните възможности, предлагани от круиз линиите в икономичния сегмент: AIDA, Celestyal, Pullmantur, Thomson. Те привличат около 60% от българския круиз пазар. Посещаваните дестинации са почти изцяло само в Европа.

Около 35% от сънародниците ни се насочват към стандартния сегмент. Това са нови (обикновено до 10-годишни), модерни, големи кораби, с много забавления за всички възрастови групи. Съответстват на хотели от категория 4-5 звезди. Управявани са от най-големите круиз линии в сектора: Royal Caribbean, MSC, Costa, NCL и др. Предпочитаните дестинации тук също основно са в Европа, но са налице резервации и за Дубай и Карибските острови. Цените са малко по-високи от тези за икономичния сегмент (от около 20 евро на човек на ден).

Приблизително 5% от българите избират круизите от първокласния сегмент: Princess, Holland America или Celebrity. В тази ниша корабите са по-малки от стандартния сегмент като капацитети – в повечето случаи между 1500 и малко над 3000 пасажери. На борда всичко е по-висок клас – обзавеждане и оборудване, храни, напитки, обслужване. Цените са по-високи от тези на стандартния сегмент и започват от около 20 евро на човек на ден повече в сравнение със стандартния сегмент. Избираните дестинации отново са основно в Европа, но това е и предпочитаният сегмент за всички останали маршрути по света.

Резервациите в луксозния и ултра-лукс сегменти са няколко десетки на година в България и не представляват съществен сериозен интерес като обеми към момента. Цените започват от около 200 евро на човек на ден и могат да надхвърлят 1000 евро на човек на ден. Преобладаващите резервации са за апартаменти с балкони.

Някои круиз линии от стандартния сегмент вече изграждат обособени зони с ограничен достъп само за VIP пасажери на корабите си. Това е нова концепция за зониране само от апартаменти, ресторанти със здравословна и гурме кухня, заведения, частен солариум с басейн и релакс зона, придобила термина „кораб в кораба“. Цените започват от около 180 – 200 евро на човек на ден.

От началото на 2017 г. до края на март традиционно в целия свят започна т. нар. „wave season“ – време на промоции за резервации на круиз ваканции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
blueseas
преди 7 години
Круизна агенция Блу Сийс е официален представител за България на световните круизни компании. Промо оферти за круизни почивки в цял свят: ***.blue-seas.eu
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
ACA
преди 7 години
И аз съм правила крюиз. И пак ще направя. *** са напаст която избягвам за да не ми досаждат. За съжаление те все търсят начин да се натрапят нещастниците. Какво да ги правим, просто ги отбягваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Goliam boi se biat komunistite da ni biat te vinagi za ubivali umnite i bogatiteТебе няма да те закачат , спокойно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
maria v
преди 7 години
Ako tova pravitelstvo ili Boiko Borisov upravliava oste chetiri / pet godini i postroi i magistralata na severna balgaria sofia - varna. Plus oste malko reforma vav sadebnata sistema - do 10 godini Balgaria ste e moze bi po bogata ot Sheicaria i ste stane edna ot nai bogatite darzavi v Evropa - kakto i vinagi si e bila istoricheski. Goliam boi se biat komunistite da ni biat te vinagi za ubivali umnite i bogatite za da sa vsichki bedni i kogato sa izbori da razdadat po edno kebapche i specheliat za da mogat dsa kradat. Bogat narod ne se kupuva.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още