IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция блокира пътищата към България в търсенето на нападателя от Истанбул

Опасенията са, че стрелецът може да избяга през страната ни към Европа, алармирани са пунктовете по българо-турската граница

16:17 | 04.01.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Полицията в Турция е блокирала пътищата към турско-българската граница поради опасения, че нападателят, убил и ранил десетки посетители на нощен клуб в Истанбул в новогодишната нощ, може да избяга през България към Европа, съобщава БНР.

Алармирани са граничните пунктове на българо-турската граница. Проверяват се пътници и автомобили. На пътя са поставени загражения и са разположени спецполицаи с дългоцевни оръжия. На ГКПП Дерекьой - Малко Търново също са били разположени спецчасти.

Българските власти не са променяли мерките за сигурност по границата с Турция, стана ясно от изявление на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

"На наша територия няма промяна в нивото на сигурност, която гарантираме", коментира тя.

По-рано днес Турция установи самоличността на извършителя на нападението от новогодишната нощ. Това съобщи министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, но не даде повече подробности.

До момента са арестувани около 40 души, сред които семейства с деца, живели в общ блок с нападателя в град Коня. В медиите се коментира водещата версия, че нападателят по произход е от Дагестан, Киргизистан или Узбекистан, но е бил обучаван в Сирия.

Полицията е насочила вниманието си към областите Измир, Ялова и Коджаели, където се твърди, че е бил забелязан нападателят, обявен за общонационално издирване. Досега в полицията са постъпили над 14 хил. сигнала.

В реч пред кметове в президентския дворец "Бештепе" турският президент Реджеп Ердоган посочи, че нападението в нощния клуб цели да настрои турците един срещу друг и да задълбочи линиите на разделение. Той подчерта, че Турция няма да падне в този капан.

Ердоган коментира и здравето на икономиката, като според него се наблюдава „умора“. Според него обаче обменният курс на лирата не отразява икономическите реалности и икономиката на страната не е в чак толкова лоша форма, но пък призова държавните банки да понижат лихвите, предава Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 7 години
толкова съм го псувал и хранил, че вече сме нещо като далечни роднини ... нали се сещаш, този бавноразвиващия се братовчед дето всеки има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
хахахахаха, малко ми липсваше !!! и си поправи правописната грешка ... инжинер в неговия случай е в кавички !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Sakamano
преди 7 години
Той на никого не липсваше. Впрочем, другият му ник беше по-забавен.От статията се разбира само, че турските власти изобщо не знаят кой е бил терориста, нито накъде е тръгнал да бяга. А след успешен терористичен акт, поне дузина групировки "поемат отговорност".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Хаха ...отпуснал му е края съвсем !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
признай си, че ти липсваше инженер петров!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ти беше, кво заблуждаваш сега че си тръгнал към СА ? цял месец те няма да го подготвяш и днес се появи пак, язък за блокажа на границата, изпуснали са те!!! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
"Опасенията са, че стрелецът може да избяга през страната ни към Европа, алармирани са пунктовете по българо-турската граница"А защо опасенията не са ,че може да избяга към Кюрдистан или Саудитска Арабия...нали ИД "пое отговорност"...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още