IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запитванията от чужденци за ваканционни имоти в България с двоен ръст през декември

Страната ни задържа позициите си в международна класация на най-желаните дестинации за покупка на втори дом

10:14 | 05.01.17 г. 1
<p>
	Ръстът на запитванията през портала TheMoveChannel.com съвпада с отчетеното увеличение на сделките в зимните курорти от водещи агенции за имоти в страната. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Ръстът на запитванията през портала TheMoveChannel.com съвпада с отчетеното увеличение на сделките в зимните курорти от водещи агенции за имоти в страната. Снимка: архив, Ройтерс

България запазва стабилни позиции в класацията на онлайн портала за имоти TheMoveChannel.com за декември. Страната ни заема 12-та позиция – без съществени изменения в класирането през последните шест месеца.

Запитванията за имоти у нас през портала, който обслужва основно британски граждани, обаче се удвояват през декември до дял от 0,71% от всички запитвания. Това съвпада с отчетения от водещите агенции за имоти в България ръст на пазарите на ваканционни имоти в зимните курорти, където британците са отново сред най-активните групи купувачи.

Като цяло през декември британците се насочват към по-достъпни дестинации на фона и на спада на обменния курс на лирата. В топ 10 на класацията се задържа Турция, въпреки напрежението в страната, и влизат страни като Тайланд, Панама и Кипър. Силен скок напред в подреждането отбелязват и държави като Малта, Бахамите, Финландия, Чехия и други.

Лидер в класацията за шести пореден месец и за 11 от последните 12 месеца е САЩ. Запитванията за имоти в страната се удвояват през декември спрямо ноември до дял от почти 15%. През декември 2016 г. запитванията за имоти в САЩ са били малко над 13% от всички, подчертава изданието.

Перспективите за по-бърз ръст на лихвите в страната засега не отблъскват купувачите, както и засилването на долара на валутните пазари. Това отразява силното доверие в пазара на имоти в САЩ, коментира изданието.

Като най-перспективни дестинации за инвестиции в САЩ порталът посочва Детройт, където продажбите отново се връщат към растеж заради перспективата за възраждане на индустрията с идването на Доналд Тръмп на власт, Балтимор заради ниската база, от която тръгват цените, Маями – и за жилищни, и за бизнес имоти, Ню Йорк – за бизнес имоти, Далас заради стабилната икономика, Филаделфия, Толедо, Бъфало и други.

На второ място в класацията се задържа Испания, която продължава да привлича купувачи с атрактивните цени и приятния климат. Третата позиция в класацията е за Тайланд, който реализира и най-големия скок за месеца – с 22 места.

Топ 10 се допълва от Франция, Дубай, Португалия, Турция, Италия, Панама и Кипър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Какъв е процента на купуващите...от запитващите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още