IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво загубиха САЩ в Сирия

Договореното без участието им примирие е сигнал за намаляващото регионално влияние на единствената суперсила в света

12:14 | 05.01.17 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Продължителността на последното засега примирие в Сирия не е толкова важна, колкото неговият генезис. Русия, Турция и Иран успяха да се договорят без участието на САЩ. Това е сигнал за намаляващото регионално влияние на единствената суперсила, пише в свой анализ за Bloomberg Дейвид Шипли.

Дали това ще е нещо временно или постоянно, ще се разбере в бъдеще. Това, което е ясно, е, че с решението си да не се намесва пряко в Сирия, американският президент Барак Обама загуби шанса да стане част от решението на конфликта. Постигнатото примирие най-вероятно обрича подкрепяните от САЩ бунтовници.

Трите държави, които договориха примирието, биха могли да наложат свои „сфери на влияние“ в де факто разделената държава. Сирийският президент Башар Асад би контролирал най-населената част от държавата в продължение на няколко години, след което той би бил заместен от друг член на алевитското религиозно малцинство.

Възможно е да бъдат предприети съвместни действа, за да бъде елиминирана Ислямска държава - бойците, лоялни на Ал Кайда и други терористични групи.

Русия би прекратила своята директна военна намеса в конфликта, арабите сунити, които представляват най-многобройната група от бунтовниците, биха получили повече автономия, а сирийските кюрди, които са най-ефективните бойци, подкрепяни от САЩ, биха останали с празни ръце.

От стратегическа гледна точка трите големи държави ще се сдобият с много повече. Русия ще има най-силното влияние в Близкия изток от времето на СССР насам. Иран ще се сдобие със сухопътен достъп до Бейрут, ще разшири влиянието си в Ирак и ще може да праща оръжия и муниции на ливанската групировка Хизбула. Турция ще постигне стабилност на южната си граница, гарантирайки си спокойствие, че сирийските кюрди, които турците смятат за свързани с кюрдското терористично движение в Турция, няма да се сдобият със собствена държава. Асад пък ще остане на власт. 

Сред другите потърпевши от тази договореност са иракските сунити, които ще трябва да се борят със засиленото влияние на Иран; Израел, който ще се сблъска със засилваща мощта си Хизбула; както и арабските държави от Персийския залив, които се страхуват от намаляване на влиянието си в региона.

Същевременно САЩ, проваляйки се в опитите си да създадат зона на сигурност в Североизточна Сирия преди руската намеса, загубиха възможността си да играят конструктивна роля в конфликта. Администрацията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп ще трябва да измисли реалистичен план за това как да се консолидират руските и сирийските сили в борбата срещу Ислямска държава и другите терористични групировки, как да се създаде зона на сигурност в Североизточна Сирия след оттеглянето на Русия и как да се накара Турция да спре военните си операции срещу кюрдите.

Тези стъпки биха позволили на САЩ да се спасят частично от фиаското. За съжаление е твърде късно да се направи нещо за 500-те хил. загинали в Сирия, дестабилизацията на Близкия изток и Европа и уронването на силата и влиянието на САЩ, коментира още Шипли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 7 години
обаче ако можеш да обясниш какво печелят сащ от разпалването на европейските граници и обяснението да логично, няма да приличаш на руски *** и предател :):) ... щото така изглежда като някоя опорка :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 7 години
я камилата , я камиларя ...-----и камилата и камиларя, барабар с малката мечка :):) ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
"...засега виждаме недъгави опити на Рашастан да излезе на сцената, с резултат разрушения и излагации на рашката военна машина ;)"Недъгавите опити бяха американски и завършиха безуспешно...въпреки ритането в кокалчетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 5
Momchil_Matev
преди 7 години
Държавите в Блиязкият Изток са измислени след разпада на Османската империя и Първата световна война от Англия и Франция. Може би единствено Иран е държава, която е в нейните си граници. Всичко друго е сътворявано в разрез с всякакви правила и ние на Балканите най-добре го знаем. От личен опит. Затова и днес реалностите там са такива, напрежението се увеличава и изостря, възниква тероризъм.Близкият Изток в 21 в. е като една по-голяма разпадаща се Югославия (също измислена държава). Агонията на Османската империя е продължила над 150 години. Проблемите в този регион няма да бъдат решени в рамките на нашият живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 7 години
А какво трябваше да направят САЩ? Да доведат сунитите на власт, които да изколят 2 милиона християни(справка язидите в Ирак които останаха при ИД). В Сирия освен разделяне на страната няма решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Загубиха всичко.Демократите в САЩ ще си платят ли някога за глупостите, които причиняват на собствения си народ и на целия свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 8
eng.Garin
преди 7 години
Не САЩ , а Европа загуби в Сирия. САЩ постигнаха целта си да запалят цялата граница на Европа. Естествения ход на Тръмп ще бъде да остави сътворения хаос да обгърне Европа и после да му дойдат на колене да молят за помощ. Тогава вече с Путин ще свалят картите. Европа е без козове - няма отбрана (военните технологии на Европа са поколение назад в сравнение със САЩ и Русия), зависима икономика, без ресурси, разбит обществен модел, мощни враждебни съседни регионални сили като Турция ще извиват ръце. Тази картинка днес се нарича от някои политици руска пропаганда, но за всеки нормален европеец това е реалността и зад всяка дума стои факт, който ежедневно може да бъде проверен от новините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 5
tisia
преди 7 години
....от много време насам разни там бушовци,клинтановци изтрепаха милиони хора с техните "демократични" действия в суверенни държави. Сега идва човек в Белия дом,който говори за прекратяване на агресивната американска политика и уви има много недоволни.За така наречените "яс треби" в америка това до някъде е разбираемо. Тукашните войнолюбци защо се пъчат толкоз? Защо искат да горят държави?....защото вие сте далеч,защото вие не сте засегнати пряко от този мор?....жалки твари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 20
redcretin
преди 7 години
САЩ САЩ и САЩ. А това че Сирия си я делкат на три - нормално?САЩ си имат влияние по цял свят и са единствената супер-сила. Когато им потрябва Сирия, ще си я получат - засега виждаме недъгави опити на Рашастан да излезе на сцената, с резултат разрушения и излагации на рашката военна машина ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Е , след 15 дена я камилата , я камиларя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още