IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се срина с над 20% след бурен растеж

Като причини за силното търсене в момента пазарните анализатори посочват засилващия се контрол върху движението на капитали в Китай

20:54 | 05.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Дигиталната валута биткойн (Bitcoin) се срина днес в следобедната търговия след бурния растеж напоследък и новия рекорд, поставен по-рано през деня, предаде германският в. "Ханделсблат".

По-рано днес дигиталната валута поскъпна до 1161 долара, но след това загуби над 20 на сто от стойността си, отбелязва БТА.

Като причини за силното търсене в момента пазарните анализатори посочват засилващия се контрол върху движението на капитали в Китай, който е втората по големина световна икономика, и неуспешните парични реформи в Индия и Венецуела.

Китайското правителство засили контрола върху капиталовите потоци като мярка срещу поевтиняването на юана. Китайските инвеститори заобикалят контрола чрез използване на биткойни.

В Индия и Венецуела популярността на дигиталните пари е нараснала, след като опитът на индийското правителство за реформа на парите в обращение се сблъска с огромни трудности, а в южноамериканската страна планираното емитиране на банкноти с по-голям номинал боксува заради високата инфлация.

Биткойн е цифрова валута, която се създава чрез сложни изчислителни процеси на компютрите на потребителите. Тя е в обращение от 2009 година.

Почитателите й изтъкват, че за разлика от традиционните валути биткойнът не подлежи на държавен контрол, а плащанията са много по-трудни за проследяване. Противниците й пък се опасяват, че точно заради по-трудното проследяване валутата може да се използва за криминални дейности. Те посочват и силните колебания на курса, отчитани през последните години.

Резките промени в курса правят биткойна непригоден за разплащателно средство, както и проблемите си сигурността предвид опасността от хакерски атаки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още