IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ могат да се превърнат в нетен износител на енергия до 2026 г.

Това ще бъде в резултат на повишаването на износа на природен газ и намалението във вноса на петролни продукти

21:30 | 05.01.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

САЩ се очаква да се превърнат в нетен износител на енергия през следващото десетилетие в резултат на повишаването на износа на природен газ и намалението във вноса на петролни продукти, съобщава Ройтерс, позовавайки се на Енергийната информационна администрация (EIA).

Съединените щати са нетен вносител на енергия от 1953 г., но намаляването на вноса на енергия и повишаващият се износ, започнал през миналата година, ще позволят тази тенденция да се промени до 2026 г.

В края на 2015 г., правителството на САЩ вдигна забраната отпреди десетилетия върху износа на суров петрол САЩ, докато износът на природен газ започна през 2016.

„САЩ могат да бъдат напълно енергийно независими“ коментира Адам Симински от EIA по време на конференция, представяща енергийните перспективи през 2017 г.

Според данни на агенцията общото потребление на енергия вероятно ще се увеличи с 5% между 2016 г. и 2040 г.

В същото време данни показват, че износът на петрол от САЩ е нараснал седем пъти, откакто беше вдигната 40-годишната забрана за износ през декември 2015 г.

Три месеца, след като САЩ вдигнаха 40-годишната си забрана за износ на петрол, американският суров петрол потече реално към всеки край на пазара и преоформя енергийната карта на света.

Тогава анализатори коментираха, че все пак САЩ вероятно ще останат малък износител в обозримо бъдеще в сравнение с гиганти от ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) като Саудитска Арабия, Иран и Ирак и страни извън картела като Мексико и Русия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 16
lyusien
преди 7 години
Не може Сигурно е И основен фактор ще бъде не увеличения износ а повишената енергиина ефективност електромобилите соларните къщи споделено пътуване работа от къщи и намаления внос на енергия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още