IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лютеница с химикал за производство на смазки бе открита на пазара*

Районната прокуратура в Пловдив се ангажира със случая

10:45 | 06.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лютеница, съдържаща химикала олеамид, се продава на българския пазар, твърди Асоциация Активни потребители.

Веществото се използва при производство на пластмаси и смазки, каза пред bTV Богомил Николов от Асоциацията.

Веществото е открито случайно при тестването за оцветители. 

Това вещество може да води до сънливост, но не фигурира в официалния списък на наркотичните вещества, уточни Николов.

Концентрацията е между 0,1 и 1%, което не е пренебрежимо малко. Вероятно става въпрос за замърсяване от машината при производството – например от смазка, заяви той. По думите му пюре за лютеницата може да е внесено от другия край на света, но това вещество няма място в хранителния продукт.

Токсикологът от ВМА Силвия Стойкова беше категорична, че олеамид не е наркотично вещество. Това е преувеличено и невярно, каза тя.

Олеамидът е широко разпространено около нас вещество и се съдържа в храни, които съдържат растителна мазнина, заяви Стойкова.

Като цяло тестовете, направени от Асоциацията на 12 промишлени лютеници, показват големи количества добавена захар – 8 – 9 чаени лъжички на буркан от 500 г.

Междувременно Районната прокуратура в Пловдив се ангажира със случая. Незабавно е разпоредена предварителна проверка за срок от три дни на органите на полицията, съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), информира Прокуратурата.

Ще се проверява дали при изготвянето на храни в „Идеал Продукт" ООД, гр. Перущица, в тях са попаднали опасни за здравето вещества.

От БАБХ пък уточниха, че е направена проверка на предприятието и там не е установено да се влагат оцветители или неразрешени съставки.

От агенцията коментират, че „олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение, производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин. Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване“.

„Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратният процес е възможен. Тези естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата не са потенциално опасни. Няма установени научни доказателства за тяхната опасност за човешкото здраве“, допълват от Агенцията по храните.

Категорично олеамидът не фигурира като наркотично вещество, казват специалистите.  

*Новината е допълнена в 12.54 ч. и 16.38 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
"По думите му пюре за лютеницата може да е внесено от другия край на света..."Да живее глобализацията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още