IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN България Топлофикация очаква двоен ръст на печалбата през тази година

Дружеството внесе актуализиран бизнес план за периода 2015 - 2019 г. в КЕВР

15:27 | 06.01.17 г. 2
<p>
	Снимка: Олег Попов, <em>Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Удвояване на печалбата през тази година прогнозира EVN България Топлофикация в ревизирания си бизнес план за периода 2015 – 2019 г., представен пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Отчетите на дружеството за 2015 г. показват, че тогава е реализирана печалба от малко над 2 млн. лева. Очакванията за 2016 г., която още не е приключила счетоводно, са за положителен резултат в размер на 4,5 млн. лева. На базата на ревизия, направена спрямо данните за 2015 г. и към август 2016 г. от дружеството очакват печалба от дейността си от малко над 8 млн. лева през тази година, вижда се от данните.

През 2018 г. и 2019 г. компанията прогнозира ръст на печалбата до съответно 11,58 млн. лева и 11,93 млн. лева.

От разчетите, представени от EVN, се вижда, че компанията очаква плавно увеличение на приходите от продажби на топлинна енергия – от 13,2 млн. лева през 2016 г. до 15,8 млн. лева през 2019 г. Приходите от продажба на електроенергия също се очаква да нарастват – от 42,6 млн. лева през 2016 г. до 52,8 млн. лева до 2019 г.

От топлофикационното дружество отчитат в документа, че инвестиционната програма за периода 2010 – 2014 г. не е изпълнена изцяло основно заради ценовите решения на енергийния регулатор и ниската призната норма на възвръщаемост. Така от заложените 151,7 млн. лева за инвестиции в мрежата са реализирани 86%.

Ремонтната програма в размер на 10 млн. лева обаче е изпълнена над 99%.

За настоящия период заложената инвестиционна програма е в размер на 57,8 млн. лева, а ремонтната – за малко над 4 млн. лева.

Плановете на дружеството ще бъдат разгледани от енергийния регулатор на открито заседание през следващата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Robyrt
преди 7 години
Така плащат за евтина загуба на вода, но нарушават закоана като не отстраняват авариите през лятото и получават цената за скъпата и прескъпа електроенергия. Питайте Робърт Дик, Симо Симов, Емануил Зъбов, Иван Иванов, Ангел Киров красимир Брандийски, Ваня Стефанова - ръководителите измислили и поддържащи тази схема за незаконосъобразно производство на скъпа електроенергия. Ако някой има смелостта може да пише и получи повече информация заедно с доказващи твърденията документи на email: robyrt1955***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Robyrt
преди 7 години
До редакторите и автора. Как може да се допуска за разглеждане прогноза за двойно увеличение на печалбата на посоченото дружество при следното положение:- източника на водовземане Помпена Станция Марица е незакооно съоръжение след ремонт през 2010 и следва да не се експлоатира. Защо ДНСК не издава заповед за премахване? Защо въпреки че се ползва вода от незаконен източник се изплаща добавка за произведена по високоефективен начин енергия от новата им когенерация (всеки месец по няколко милиона ) Сега кой ще провери този сигнал и защо прокуратурата си затваря очите- Освен това ако няма топлинен товар когенерацията не може да произвежда електроенергия. Лятоото товара пада под критичния миниуум но въпреки това продължава да се произвежда електроенергия. Да Ви обясня как - всички загуби през лятото не се отстраняват - така се плаща за вода символични суми която вода се оставя да изтича пре топлопреносната мрежа -така изкуствено се съзадава топлинен товар за централата и се произвежда ток
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още