IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското разузнаване е изправено пред фрагментирано ислямистко движение

Разузнавателните служби смятат 1200 души за потенциални терористи

09:32 | 08.01.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Германското разузнаване е изправено пред опасно и все по-фрагментирано ислямистко движение, заяви директорът на Федералната служба за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) Ханс-Георг Маасен в интервю за ДПА, по-малко от три седмици след нападението срещу коледен базар в Берлин.

Маасен призна, че 24-годишният нападател Анис Амри е бил забелязан от силите за сигурност, но подчерта, че доказателствата срещу него са били слаби. Той отрече обвиненията, че са били допуснати грешки. "Нашите колеги в съвместния център за борба с тероризма работят по случая много професионално и с голям опит", заяви той, цитиран от БТА. 

При извършеното с камион нападение срещу коледния базар на 19 декември бяха убити 12 души и ранени над 50, повечето от които тежко, припомня ДПА.

По данни на оглавяваната от Маасен Федерална служба Амри е бил радикализиран в бързо променящата се германска салафитска общност (известна още като уахабитска). Тя вече не се обединява около няколко известни лидери, а е фрагментирана. В Германия има над 9700 салафисти, подчерта Маасен.

Служители на вътрешното разузнаване са знаели от месеци, че Амри, чиято молба за убежище е била отхвърлена, посещава салафитски джамии, предимно в Берлин и в Северен Рейн - Вестфалия. Те са знаели, че той използва най-малко 14 имена след пристигането си в Германия през 2015 г. и са получили предупреждение от мароканската служба за разузнаване, че тунизиецът планира нападение.

"Трябва да се имат предвид ресурсите за наблюдаване на комуникациите в голям мащаб, с които разполагаме", подчерта Маасен. "В Германия има други опасни хора, които ни притесняват силно", добави той.

Разузнавателните служби знаят за над 1200 души, които смятат за потенциални ислямистки терористи. Повечето от тях не са свързани с организации и събират поддръжници около себе си.

"Затова не можем да говорим само за една общност, а се справяме с множество горещи точки", подчерта Маасен. Той посочи, че вътрешното разузнаване трябва да следи всички салафитски лидери, а много от тях комуникират по виртуални мрежи, които не са съществували преди няколко години. Всичко това усложнява разузнавателната дейност.

Директор Маасен заяви също, че между лидерите на салафитската общност има силно съперничество, но има и единодушие по определени теми, "включително по отношение на подкрепата на джихадистки групи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Хаха... Немат време в германското разузнаване за глупости! Имат тежки задачи тази година, как да попречат на Путин да обърне изборите и Мутти да отиде при Хилари... хихи.. Путин е големата заплаха за Германия, ислямистчетата са само едни хора в нужда, те само ще оправят прираста на Германия... може и работни места да създадат... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 7 години
Изпуснали сте нещата и всичко сте оплескали ами час по-скоро променяйте закона, третирайте подобни салафити и уахабисти като заплаха за националната сигурност, забранете и разкарайте подобни субекти оттам и ги преследвайте с цялата строгост на закона. И Шенген-менген, приключвайте с него в този му вид и възстановете граничния контрол без свободно движение на хора, поне засега. Иначе зачерквайте цивилизацията. Бюрократи смръдливи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
scott
преди 7 години
ми това е лесно обяснимо.Най-секретниа отдел във ЦРУ, този за генериране на врагове, работи и дава заповеди с приоритет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Е , сега ше си имат "враг" , да се въоръжават , да се следят и подслушват ...че то бая време не са играли на войници и те ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още