IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протести срещу и в защита на мигрантите разделиха Германия

Крайнодесни националисти демонстрираха в Кьолн, а във Франкфурт се обявиха против депортирането на мигранти в Афганистан

12:55 | 08.01.17 г. 3
<p>
	Крайнодесни демонстранти в Кьолн, 7 януари 2017 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Крайнодесни демонстранти в Кьолн, 7 януари 2017 г. Снимка: Ройтерс

Два протеста изкараха хиляди на улиците в Германия.

Докато стотина крайнодесни националисти демонстрираха в германския град Кьолн вчера, защото не искат бежанци в страната, около 1000 души протестираха във Франкфурт против принудителното депортиране на мигранти в Афганистан.

Шествието на привържениците на крайнодясната екстремистка партия Pro NRW беше придружавано от около 1000 полицаи. Полицията съобщи, че е блокирала около 200 контрадемонстранти, които се опитвали да спрат шествието на националистите. Има и задържани. 

Въпреки слабото участие в акцията на Pro NRW, която разчиташe да привлече поне 400 участници, тя успя да предизвика голямо задръстване в града. Партията планира ново шествие следващия уикенд.

Полицията в Кьолн беше критикувана, че по време на новогодишните празненства е извършвала проверки и арести на мъже по расов признак и че е използвала обиден жаргон, наричайки "Нафри" (Nafri) северноафриканците, които са били обект на полицейските действия.

Оттогава партията Pro NRW, известна с антиимигрантската си политика, започна да продава тениски с тази дума, изписана върху тях, за да демонстрира нетърпимост към северноафриканците в Германия.

Демонстрацията  в защита на мигрантите пред старата опера в германската финансова столица пък премина без инцидент, съобщи полицията, цитирана от БТА.

"Който принуждава насила хора да се връщат в Афганистан е безотговорен и потъпква човешки основни права", заяви лидерката на фракцията на левите в регионалния парламент Янина Вислер.

Депортациите от Германия за Афганистан са спорни, тъй като в много части на страната има ожесточени сблъсъци между правителствените сили и талибаните, отбелязва агенцията.

През декември чартърен полет от летище Франкфурт върна 34-има бежанци в Афганистан.

Четете още в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
начи, човек кога е решил сам да се затрие, никой не може да му попречи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Докато стотина крайнодесни националисти демонстрираха в германския град Кьолн вчера, защото не искат бежанци в страната, около 1000 души протестираха във Франкфурт против принудителното депортиране на мигранти в Афганистан."Някви стотина "хулигани" се опитали да смутят справедливия и мирен протест на хиляди ! Хахаха...якоо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още