IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото записа най-доброто си седмично представяне от два месеца насам

В петък ценният метал се отдръпна от едномесечния връх, достигнат предишната сесия

10:52 | 09.01.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на златото се понижи в петък, отдръпвайки се от едномесечния връх, достигнат през предишната сесия, съобщава Investing.com.

Фючърсите върху ценния метал с доставка февруари поевтиняха с 0,73% последния ден от седмицата до 1 172,65 долара за тройунция на платформата Comex в Ню Йорк.

Все пак златото отчете 1,97% седмично поскъпване, което беше най-доброто седмично представяне от два месеца насам. Подемът беше подкрепен от отслабването на долара през изминалата седмица.

Към 10:20 часа българско време в понеделник златото поскъпва с 0,23% до 1 176,05 долара за тройунция. 

В петък излязоха данни за заетостта в САЩ и те показаха, че през декември работодателите извън земеделието са добавили 156 хил. работни места, което беше под очакванията на икономистите за 178 хил. нови назначения. По-голямата новина обаче беше ръстът на заплатите в размер на 2,9% на годишна база, което беше най-голямото повишение от 2009 г.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо шест други валути, се повиши с с 0,77% в петък до 102,17 пункта. През предходните две сесии индексът се понижи, а по-рано докосна 14-годишен връх при 103,82 пункта във вторник.

По-силният долар и по-високите лихвени проценти обикновено създават мечи нагласи на пазара на злато, което е деноминирано в долари и се затруднява да се конкурира с активи, които носят доходност в среда на високи лихвени проценти.

Среброто поевтиня в петък с 0,73% до 16,52 долара за тройунция, след като предишната сесия докосна 16,76 долара – най-високата стойност от 15 декември. За седмицата ценния метал поскъпна с 3,3%.

Медта поскъпна в петък 0,18% до 2,54 долара за паунд, като седмичното повишение възлезе на 1,6%.

Oще по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
sssaaa
преди 7 години
То и от теб няма полза Човечеството, ама съществуваш нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
SS-23
преди 7 години
Стига с това архаично злато, дето извън натрапената му "ценност" - за нищо практически не става ... абсолютно за нищо не става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още