IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектите, от които се отказа Тръмп, са донесли едва 320 хил. долара за 2015 г.

Новоизбраният президент се оттегли от проектите заради конфликт на интереси, но се оказва, че те така или иначе са били проблемни

14:48 | 09.01.17 г.
<p>
	Trump Tower в Баку. <em>Снимка: Getty Images</em></p>

Trump Tower в Баку. Снимка: Getty Images

От победата на Доналд Тръмп насам организацията му редовно обявява оттеглянето си от договори в страни, където сделките може да предизвикат конфликт на интереси. Истината обаче е, че всички тези проекти вече са били проблемни и че общо са генерирали приходи в размер на само 323 150 долара през 2015 г. и началото на 2016 г., коментира Bloomberg. За компания за 3 млрд. долара това никак не е много.

Отменените споразумения са били за лицензиране ползването на името на Тръмп върху сгради в Аржентина, Азербайджан, Бразилия и Грузия, а данните за приходите са взети от личните финансови отчети на Тръмп към Федералната изборна комисия, подадени миналия май.

Договорите привличаха нежелано внимание както заради забавянията си, така и заради потенциалните конфликти в момент, в който екипът на Тръмп се опитва да отдели новоизбрания президент от бизнеса му без да разпродава активите му.

Планиран хотел на Тръмп в Рио де Жанейро е бил обект на наказателно разследване, а друг комплекс от офиси така и не мина първа копка. Партньорът му в Азербайджан, където макар че беше построена Trump Tower, тя никога не беше открита, има семейни отношения с правителството. Кулата в Буенос Айрес не е имала необходимите разрешителни, а строителството на жилищна сграда в Батуми, Грузия, спря още през 2012 г. на фона на смяната на управлението на страната.

Има толкова дълбоко заложени конфликти на интереси в това, че ще ви се вземе дъхът“, казва Норман Орнщайн, политолог в публичната политическа група American Enterprise Institute във Вашингтон. „Чисто лицемерие се крие в идеята, че правиш нещо по въпроса“, допълва той.

Новоизбраният президент отказва да представи данъчната си декларация, поради което е невъзможно напълно да се оценят конфликтите, пред които е изправен, или рентабилността на неговата дейност. Тръмп заяви, че планира да сложи по-големите си синове – Доналд Младши и Ерик, начело на Trump Organization и обеща да не сключва сделки, докато е президент на САЩ.

Очаква се той да представи план за излизането си от бизнеса на пресконференция в сряда.

Точната структура на лицензионните сделки не е публично достояние, а анулираните споразумения може да генерират повече приходи в бъдеще, тъй като плащанията за сделките са били „отложени за приключването на проекта“, сочат отчетите на компанията на Тръмп. През 2014 г. и първата половина на 2015 г. те са донесли 2,59 млн. долара, по-голямата част от които са дошли от Азербайджан, сочат отчетите от юли 2015 г.

Лицензионните сделки, които осигуряват потоци от приходи без някакъв инвестиционен риск, собственост или построяване от Trump Organization, станаха популярни през 2008 г., когато продажбата на две наскоро построени кули на Тръмп в Лас Вегас и Чикаго бе спъната заради финансовата криза. Макар че лицензирането разшири глобалния отпечатък на Тръмп, най-големите му бизнеси са свързани с управляването на игрища за голф и събирането на наеми от офиси и други площи в Ню Йорк, показва оценка на Bloomberg от юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още