IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социален антрополог: В България средната класа е в процес на възникване

Хората със средни и над средните доходи са носители на културните ценности, посочи Харалан Александров

21:39 | 09.01.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България средната класа е в процес на възникване и се опитва да се стабилизира. В големите градове тя започва да се осъзнава като такава и да има собствена версия за света. Зараждат се постматериалистически ценности. Това обяви социалният антрополог Харалан Александров в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него няма специален метод за определяне на хора, които принадлежат към средната класа.

„Има универсален метод, но той не е един. В България обаче няма хора с високи доходи и това е тъжен факт. Единият критерий за определяна на средната класа е имуществен или доходен. Смята се, че хора, които имат, по една от методологиите на Световната банка, над един и половина минимален доход попадат в средната класа, посочи Александров. "Истината е, че в различните общества критерият дали принадлежиш към средната класа, варира и той не зависи само от имущественото състояние, а дали си в норма -  дали си образован, дали имаш устойчива работа, дали изповядваш ценностите, които доминират в дадено общество.“

По думите на социалния антрополог „навсякъде средната класа не е само икономическият гръбнак, а е носителката на културната норма“.

Харалан Александров смята, че в България към средната класа се числят добре платените държавни служители – професии като учители, социални работници и полицията, които задават стандартите и ги възпроизвеждат, и социализират следващите поколения.

“В България има много малка група богати хора, крехка група хора със средни и над средните доходи и голяма група бедни хора. Не може да се каже чисто механично, че хората със средни доходи са средната класа, защото каква средна класа са те, ако трябва да покрият базисни потребности, независимо че са по средата на икономически конструирана пирамида”, убеден е той.

Той е на мнение, че общества като българското, които са с изцяло пирамидална и дори са „прищипана пирамида“, се сблъскват с проблем.

Като ново явление в България социалният антрополог определи нарастването на групата от хора, които възприемат икономическото неравенство, като нормално явление. Съвсем доскоро всяко икономическо неравенство се е възприемало като несправедливо, а забогатяването – като крайно подозрително.

“Съгласен съм, че в България няма достатъчно хора с високи доходи. Приходите не са единственият фактор, който определя социалното разслоение на обществото. Средната класа е носителят на социалната норма. Смята се, че едно общество е стабилно и функционира добре, когато има сравнително малка висша и нисша класа и голяма средна класа”, потвърди Александров.

Харалан Александров прогнозира, че средната класа в България е все още много крехко малцинство, но “активно малцинство и със сигурност ще търси и политическо представителство“.

Защо в България предприемачи със 100 или 50 служители се самоопределят в средната класа, редом с високоплатените си служители? На какво се дължи и какви са последствията от „огромната задлъжнялост на средната класа“ в Европа? Какво представлява и на какво се дължи процесът „финансиализация“, който се наблюдава в съвременното общество? Как той се транспонира в българската действителност?

Вижте целия коментар:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 16 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Както намаляваме с по 50-60 хил. на година, направо милионери ще трябва да се раждат децата. Ще прескачат средната класа и направо във висшата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 10
michaelis12
преди 7 години
да само, че средната класа не фигурира в доктрината на глобализма и неолиберализма. И кви средни класи в БГ къде ги видеха ?!? ако си мислят, че средна класа е некой с 1000 евра то в Европата това е почти малко над минималната заплата..... А и както каа редкретена средната българска класа живее добре извън България.... ей днеска пак имах разговор с хора от малките градове в БГ без ипотека не може каат без заробващ доживотен заем съществуването невъзможно и после благодарение на тоз заем пак съществуването неосъществимо щото треа се хранят лихвари и банкери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 4
Ferry
преди 7 години
халелуя!!!!! просветиха ни за същността на средната класа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 46 rate down comment 1
xkm
преди 7 години
" Средната класа " се явава в ролята на брашнян чувал , който тупат и изпразват . Богатата прослойка е малък процентот населението , а и съумява да избягва плащането на данъци. От бедняците не може много да се вземе . Ето затова мисля е необходима средната класа на управляващите - няма значение какви са .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 6
redcretin
преди 7 години
Хахахаха, тая средна класа отдавна се материализира в чужбина :)Няма нужда да страда на българска почва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още