IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботите "изяждат" 2,4 млн. работни места в Япония до 2030 г.

Внедряването на андроиди в различни сфери на икономиката се очаква да повиши БВП на страната с 50 трлн. йени

20:14 | 09.01.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на работните места в Япония до 2030 г. ще намалее с 2,4 млн., тъй като хората постепенно ще бъдат заменени от роботи с изкуствен интелект. Това се посочва в публикуван днес доклад на Института за проучвания на Mitsubishi, цитиран от ТАСС.

Промените, които развитието на изкуствения интелект може да донесе, по-конкретно в производствения сектор, ще доведат до намаляване на работните места. По този повод трябва да се замислим за създаването на система, гарантираща стабилен минимален доход за тези, които ще изгубят работата си, отбелязва сътрудникът от института Сатоши Ширато.

По оценка на експертите внедряването на новите технологии ще засегне най-напред промишлените предприятия, сферата на услугите и продажбите, където броят на работните места ще спадне със 7,4 млн. Толкова рязко съкращаване на работните места няма да може да бъде компенсирано дори за сметка на прогнозирания растеж на броя на специалистите в областта на роботиката и изкуствения интелект с 5 млн. до 2030 г.

Освен това внедряването на андроиди в различни сфери на икономиката ще доведе до повишаване на брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония с 50 трлн. йени (432 млрд. долара) през 2030 г., според института. Това е около 10 процента от БВП за 2015 г.

Според преброяването от 2015 г. населението на Япония е 127,095 млн. души, като около 67 млн. от тях са в трудоспособна възраст (18-65 години). Министерството на здравеопазването, труда и благосъстоянието прогнозира, че до 2060 г. тази категория ще намалее до 38 млн. души заради ниската раждаемост и застаряването на населението.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Още малко и бързи кредити ще искаш да вземат като им повишат цената на тока от монопола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
ДХДО
преди 7 години
"Внедряването на андроиди в различни сфери на икономиката се очаква да повиши БВП на страната с 50 трлн. йени"Ако в един момент самите андроиди не започнат най-активно да купуват продукцията на собственото си производство, ще съм много любопитен, как собствено нещо ще се повиши, още повече БВП ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още