IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъжното наследство на Барак Обама

Епохата на Барак Обама може би беше последният ни шанс да сложим край на неолибералните основи на Америка, пише американският философ Корнуел Уест

08:30 | 19.01.17 г. 18
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Преди осем години светът отпразнува встъпването в длъжност на брилянтен и харизматичен чернокож президент на САЩ. Днес сме на ръба на бездна заради встъпването на лъжлив бял президент, който ще го замени, коментира Корнуел Уест* за Guardian.

Това е доста депресиращо падение за най-високия пост в най-мощната държава в историята на света. Лесно може да предизвика широки критики и отровен нихилизъм. Има ли наистина надежда за истина и справедливост в тези упадъчни времена? Дали Америка наистина има капацитета да бъде честна със себе си и да осъзнае самоунищожителната си пристрастеност към боготворенето на парите и страхливата ксенофобия?

Ралф Уолдо Емерсън и Херман Мелвил – двама от великите интелектуалци на Америка от 19-ти век, се борят с подобни въпроси и стигат до същото заключение като Хераклит: характерът (на човека) е (неговата) съдба.

Епохата на Барак Обама може би беше последният ни шанс да сложим край на неолибералните основи на Америка. Те се коренят в пазарно ориентираните политики, които заобикалят интегритета, и ориентираните към печалба политики, които потъпкват обществените блата. Нашият свят на „пост-интегритета“ и „пост-истината“ е задушен от брандовете и правенето на пари, които не са (или са малко) свързани с истината, интегритета или дългосрочното оцеляване на планетата. Свидетели сме на постмодерна версия на пълна гангстеризация на света.

Управлението на Обама не роди кошмара Доналд Тръмп, но има роля в създаването му. А привържениците на Обама, които отказват да го държат отговорен за това, сами носят известна отговорност.

Много от нас молеха Обама да спре с приоритизирането на Wall Street и да спаси Main Street (термин, с който се описва индивидуалните инвеститори, служители и икономиката като цяло). Но той последва съвета на своите „умни“ неолиберални съветници и спаси Wall Street, пише Уест. През март 2009 г. Обама се срещна с лидерите ѝ. Той обяви: заставам между вас и наточените срещу вас вили. На ваша страна съм и ще защитавам, обеща той. Нито един престъпник изпълнителен директор от Wall Street не отиде в затвора.

Поискахме отчетност за американските изтезания върху невинни мюсюлмани и прозрачност за нападенията с дронове, убиващи невинни граждани. Администрацията на Обама ни каза, че не са били убивани цивилни. После ни каза, че са убити няколко човека. После, че са 65 души са били убити. Едва когато американският гражданин Уорън Вайнщайн бе убит през 2015 г., бе организирана незабавна пресконференция, на която бяха изразени дълбоки извинения и обещана финансова компенсация. Днес все още не знаем колко човешки живота са били отнети.

Отново наводнихме улиците с Black Lives Matter и други групи и влязохме в затвора заради протестите срещу полицията, убиваща чернокожи младежи, продължава Уест. Протестирахме, когато израелските сили убиха над 2000 палестинци (сред които 550 деца) за 50 дни. Въпреки това отговорът на Обама включваше обяснения за трудностите на полицейските служители, разследванията и едни допълнителни 225 млн. долара финансова подкрепа за израелската армия. Обама не каза и дума за убитите палестински деца, но нарече младите чернокожи от Балтимор „престъпници и бандити“.

В същото време образователната политика на Обама освободи пазарни сили, които затвориха стотици публични училища за сметка на частни. Най-богатият 1% отбеляза почти две трети ръст на приходите през осемте години, докато бедността сред децата остава на астрономически високи нива. Бунтовете на трудещите се в Уисконсин, Сиатъл и Чикаго бяха подминати с мълчание.

През 2009 г. Обама нарече кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг „изключителен кмет“. Въпреки това той пренебрегна факта, че над 4 млн. души бяха спирани и претърсвани при неговото управление. Заедно с други две години по-късно лежах в затвора, протестирайки срещу същите онези политики, които Обама пренебрегна, хвалейки Блумбърг, пише авторът.

Въпреки това основните медии и академици не успяха да подчертаят тези болезнени истини, свързани с Обама. Вместо това добре платените телевизионни и радио анализатори празнуваха бранда Обама. А повечето говорители на чернокожите безсрамно защитаваха мълчанието на Обама и престъпленията в името на расовия символизъм и собствения си кариеризъм. Колко лицемерно е да гледаме как днес говорят истината, изправени пред силата на белите, когато повечето бяха безмълвни пред силата на чернокожите. Техният морален авторитет е слаб, а новооткритата им войнственост – плитка.

Хора като Едуард Сноудън, Челси Манинг, Джефри Стърлинг и други казващи истината бяха демонизирани, точно както разказаните от тях престъпления почти не бяха споменати.

Най-голямото законодателно постижение на президента бе осигуряването на здравна грижа за над 25 млн. граждани, но други 20 млн. все още нямат достъп до такава. Политиката обаче остана пазарно ориентирана, създадена от консервативната Heritage Foundation и приложена първо от Мит Ромни в Масачузетц.

Липсата на кураж у Обама да се изправи срещу престъпниците от Wall Street и неговата рязка промяна в характера при ударите с дронове неволно доведоха до десни популистки бунтове у дома и грозни ислямистко-фашистки бунтове в Близкия изток, пише Уест. А предвид почти 2,5 млн. депортирани имигранти при управлението му, политиките на Обама са предвестник на варварските планове на Тръмп.

Бърни Сандърс галантно се опита да генерира ляв популизъм, но бе смазан от Клинтън и Обама в нечестните първични избори при демократите. Засега всичко сочи, че навлизаме в неофашистка ера: неолиберална икономика на стероиди, репресивно отношение към местните „чужденци“, военно настроен кабинет, нетърпелив за война и отричащ глобалното затопляне. А през цялото това време виждаме пълно затъмнение на истината и интегритета в името на бранда Тръмп, подпомогнат от гладните за печалба корпоративни медии.

Тъжно наследство на нашите надежди...  

*Корнуел Уест е американски философ, автор, критик, активист за защита на правата на човека и водещ член на демократичните социалисти на Америка. Професор е и по практика на публичната философия в Harvard University.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
Да е само наследството тъжно е в реда на нещата , но то е просто катастрофално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 1
eboyanov
преди 7 години
нищо не се споменава от британския журналист относно демонизирането на християните както и корупцията и заплашванията в полза на онзи тип "бракове".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 10
Птица
преди 7 години
Да и Хилари създаде ДАЕШ, смешно е какви логики ползвате, ТОВА КОЙ ЖЪЛТ ВЕСТНИК НА ПЕЕВСКИ ТИ ГО КАЗА!??? ИЛИ ИМАШ И ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ, НА ГЛУПОСТИТЕ СИ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 5
Jay Gould
преди 7 години
Точно демократите пуснаха Абу Бакр ал Багдади, водачът на Ислямска държава от затвора където той бе 4 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 6
pinoccio
преди 7 години
Истината, друже, е, че най-добре е на Майорка. В Германия нямат собствени жилища, но на Майорка - никакъв друг език не се чува освен немски. Дълго съм си блъскал главата с този феномен. Аз, ако си продам гарсониерата в Провадия, най-много да изкарам три дни на Майорка на плажа. А германците живеят в общински жилища и в същото време са изкупили целия остров, испанците само ходят да отчитат електромерите и да сгъват чадърите вечер. Великите испанци - армада, конкист, планини от злато. Гледай какво наследство. Тръмп сега се кани да направи Америка - Great. Обаче Обама е минирал всички пътища, като е осигурил здравно всички голи и боси американци, дето мислят, че газификацията е вид клизма. Гледай какво наследство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 33 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Истината е, че САЩ в ръцете на кликата, управлявала чрез Бил Клинтън, Буш-Jr. и Хюсеин Кенийски изоноде същото ако, което сътвори и СССР - запретна ръкави да оправя света чрез износ на революция и не усети как ос^ра собствения си двор! И както Скарфейс за руснаците, така и Църню оставят страшен батак - и международен - с ошашавени съюзници и натопорчени врагове, така и вътрешен - политически хаос, икономика с огромни проблеми и разделено общество...Сега и янките ги чакат перестройки... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 6
Crux
преди 7 години
Офффффф, поредният либерал, ревящ за социализъм.Американците гласуваха за Тръмп именно защото им писна от левичарските глупости на Обама и демократите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 7 години
Омръзнахте с коментари от рода "Не знам как трябва да е, ама не е така". В САЩ не е добре. Така е. А къде е добре? Кир Михалаки сочи Китай, само че не казва как китайците гонят Михаля(работят по 10-12 часа на ден) за 500 долара средна заплата. Същото и в Русия, където е и много студено. В "цивилизована" Европа доста хора(до 40% в Германия) нямат жилища и живеят под наем. В Латинска Америка мизерия и коефициент на Джини до 0.6-0.7. Да бе да, не знам как трябва да е, ама не трябва да е като в САЩ. PS Извода е че фрустрака навсякъде си е фрустрак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Ми сега дигнете му приживе паметник от черен мрамор...хем тъжно , хем ше му пасва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
САЩ не са мястото, където може без съпротива да се налага социализъм и троцкистко левичарство. Няма достатъчно традиции. Европа е мястото, където кликата зад Обама успя много повече в плановете си. САЩ са създадени и управлявани точно като алтернатива на европейския социализъм и там има мощни консервативни кланове, възникнали и забогатели от кръвта и потта на популацията, а не от медицински и пенсионни трепети за "слабите" или законодателни еръпции в защита на "различните"... Тези кръгове си искат тяхната Америка, която техните деди с патлак в твърдата ръка и десет думи в речника са построили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още