IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задават се две сигурни IPO-та на БФБ през 2017 г.

До месец май на вторичния пазар на борсата ще стартира търговия на държавни ценни книжа, съобщи изпълнителният директор Васил Големански

12:19 | 11.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Две сигурни първични публични предлагания (IPO) ще се случат на Българската фондова борса (БФБ) през 2017 г. Това обяви пред Investor.bg изпълнителният директор на борсата Васил Големански.

Той заяви, че в края на този месец или в началото на следващия ще влезе проспектът на компания, чието име към момента отказа да уточни. Големански посочи, че този път компанията няма да бъде от сектора на информационните технологии, а ще бъде от друг силно представен сектор на българския пазар.

По думите му въпросната компания ще се опита да набере през борсата 150 млн. лв., което е три пъти повече от общо набрания капитал на БФБ в размер на 49 млн. лева миналата година.

Името на другата компания с предстоящо IPO също остава неизвестно към момента.

Големански обяви още, че до месец май на вторичния пазар на борсата ще стартира търговия на държавни ценни книжа. Това на практика е малко по-рано от заложения срок в стратегията за развитие на българския капиталов пазар търговията да започне до средата на тази година.

От своя страна депутатът Делян Добрев, който беше награден от БФБ за личност с най-голям принос към развитието на капиталовия пазар в България през миналата година, също потвърди, че тази година предстоят две сигурни IPO-та, като изрази надежда те да бъдат 4.

По думите на Добрев от 14-те заложени мерки в стратегията могат да бъдат реализирани поне 10 през 2017 г. Според него ако това се случи, реализираният оборот на БФБ може да бъде повече от двоен в сравнение с 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
Slavi.13
преди 7 години
150 милиона ?! Кои ли са тея секретни компании? Що не им кажат имената...да не би да се изтрепят инвеститорите?! 49 милиона за една година на БФБ, а сега 1 компания 150 милиона....да не е някоя Банка?!Да се съберат 150 милиона на БФБ от една компания сега за мен това е чиста проба празни приказки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още