IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията ще получи отново 1 млн. лева за електромобили*

Националният доверителен екофонд ще управлява 15,298 млн. лв. от бюджета на екоминистерството

13:45 | 11.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Общини и структури на държавната администрация ще получат отново 1 млн. лева за закупуване електромобили и хибридни коли, каза пред медиите екоминистърът Ивелина Василева.

Националният доверителен екофонд ще управлява през 2017 г. 15,298 млн. лв. от бюджета на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), реши днес правителството. Средствата са от продажба на квоти емисии парникови газове чрез търг.


Ивелина Василева заяви, че МОСВ иска да разшири програмата, по която общините купуват екоколите, за да могат местните власти да купят микробуси или други превозни средства за общински цели.

С отпуснатите днес средства на Националния доверителен екофонд тръгва схема за закупуване на електромобили с бюджет 1 млн. лв., а с останалите пари ще бъдат санирани публични сгради.

Министърът припомни, че първата подобна схема заработи миналата година, когато администрациите бяха частично субсидирани за закупуването на електро- и хибридни автомобили с 1 млн. лв. По пилотната схема бяха закупени 44 автомобила. Финансиране  получиха 22 общини и 4 администрации.

Екоколите се използват от екоинспекторите, които извършват проверка в населените места, има общини, в които се използват от социалните служби, стана ясно от думите й. Василева заяви, че не й е известно кметове да ги ползват.

Ивелина Василева отчете, че до този момент програмата работи успешно, като се осигурява 85% от финансирането. Вече са обновени 58 сгради със средства от инвестиционната програма за климата.

За зимната обстановка тя коментира, че институциите са изключително мобилизирани. В язовирите има свободен обем предвид очакваното снеготопене и нивото им се следи, увери тя. За около 15 язовира, чиято собственост не е изяснена, отговорността е на областните управители.

*Новината е допълнена в 13.45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
"за общински цели"Цялта работа им е такава на тях.. Дайте да дадем, колеги. Да дадем, за да има милиони за коли за общите цели на Ивелина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още