IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намесата на турската централна банка не спря поевтиняването на лирата

Турската валута се обезцени с 25% спрямо долара след неуспелия опит за преврат през лятото на 2016 г.

14:11 | 11.01.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

През вчерашния ден Турската централна банка намали с 50 базисни пункта размера на банковите резерви, държани при нея. По този начин от банката ще добавят около 1.5 млрд. долара под формата на ликвидност във финансовата система на Турция. Централната банка обяви, че от днес ще намали и лимита на междубанковите заеми до 22 млрд. турски лири. От ТЦБ посочиха, че ще продължат да следят внимателно движението на лирата и при необходимост ще предприемат допълнителни стъпки, за да я стабилизират. Намесата на банката не спря поевтиняването на лирата, като двойката USDTRY се търгува днес на ниво от 3.8541 турски лири за долар. По този начин турската валута се обезцени с 25% спрямо долара след неуспелия опит за преврат през лятото на 2016 г. 

Освен спрямо турската лира щатският долар се повиши минимално и спрямо кошницата от валути с 0.08% вследствие на скока в запасите при продажбите на едро в САЩ с 1%. Индексът показва стойността на непродадените стоки от веригите за търговия на едро. Увеличаването на запасите има отрицателен ефект върху валутата, защото показва, че веригите ще поръчат по-малко стоки от производителите, защото са презапасени. Днес от 18 часа българско време ще се проведе първата пресконференция на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп след избирането му през ноември 2016 г. Изявлението може да предизвика движения при долара.

Петролът продължи да бъде разпродаван поради повишения добив в САЩ. Енергийна информационна агенция на страната обяви, че производството на петрол в страната през 2017 г. ще се достигне до 9.3 млн. барела на ден. Лекият суров петрол сорт WTI се понижи през вчерашния ден с 2.19% до 50.88 долара за барел. Днес погледът на инвеститорите ще бъде насочен към петролните запаси на САЩ, които се очаква да се увеличат с 0.9 млн. барела.

Европейските борсови индекси приключиха сесията с леки повишения, като лондонският UK100 се покачи с 0.5% до 7 265.80 пункта, следван от германския DAX30 с 0.2% до 19 872.45 пункта. Индексите зад Океана приключиха разнопосочно, като Dow Jones се понижи с 0.2% до 19 872.45 пункта, а широкият S&P500 се повиши с 0.1% до 2 269.43 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Двойката се върна отново до нивата от октомври месец и можем да кажем, че тества широката зона на подкрепа около 1.200. Това е солидна психологическа зона около, която е много вероятно да видим обръщане на ценовото движение. Под обръщане имаме предвид циклични флуктуации в рамките на хоризонталния коридор, оформящ се между 1.27000 и 1.20000. Днес бъдат публикувани данните за промишления сектор във Великобритания. Очакванията са за по-добри макроикономически данни. Ако това се случи в действителност и то с прилична разлика, ще получим добра възможност за покупки на GBP срещу USD. В 16:15 гуверньорът на АЦБ ще има изявление, то може да обърне много рязко потенциалното движение от данните за промишлеността. Ако получим неочаквано положителни данни в 11:30 позициите е добре да бъдат частично или изцяло затворени преди 16:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
Grosss
преди 7 години
Дали няма атака отвън с цел сваляне на Ердоган?Сорос обикновено гиправи тези номера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
kyp1954
преди 7 години
Турската лира няма спирачки! Всеки ден, надолу......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още