IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падоан: Италианците ще съжаляват за референдума

Италия е страната в ЕС, която е платила досега най-малко за спасяването на банките, казва финансовият министър

17:03 | 11.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският финансов министър&nbsp;Пиер Карло Падоан.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан. Снимка: Ройтерс

Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан отхвърли опасенията, че страната му на ще има нужда от помощ от страна на Европейския спасителен фонд (ESM) заради банковата криза. „Ние няма да се нуждаем от такава", каза той в интервю за германския всекидневник Welt.

„Италианската банкова система като цяло не е в криза. Италия е страната в ЕС, която е платила досега най-малко за спасяването на банките", казва Падоан, който заема поста на финансов министър и след оставката на бившия премиер Матео Ренци - в сегашното правителство на Паоло Джентилони.

Решенията на правителството му за кризисни банки и такива, изправени пред несъстоятелност, като Monte Dei Paschi, „са обвързани стриктно към правилата на банковия съюз", чието последователното прилагане се подкрепяло от италианското правителство. 

Падоан не счита, че паричната политика на неговия сънародник, президента на Европейската централна банка Марио Драги, облагодетелства Италия. Политиката на нулеви лихви на ЕЦБ досега се използва зле, казва той. Италианският финансов министър критикува в този контекст „ниската склонност за инвестиции в Германия, Франция и Италия".

За своята страна Падоан би желал засилване на темпото на икономически ръст и продължаване на курса на реформи от бившия премиер Ренци. Поглеждайки в ретроспекция, той смята, че референдумът е бил грешка. „Италианците ще съжаляват, че референдумът се провали", твърди директно Падоан.

В рамките на ЕС той съжалява за „дефицита на доверие“. „Има опасност от това Европа да се разглежда от гражданите не като решение на проблема, а като самия проблем“, казва той.

„Популизмът се разширява, но популистите са само негативисти, те не търсят решения“, пояснява финансистът. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още