IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Маркионе Chrysler 200 и Dodge Dart са лоша инвестиция

Председателят на FCA не вижда смисъл от компактни модели в Щатите

17:25 | 11.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Председателят&nbsp;на FIAT Chrysler Automobiles Серджо Маркионе.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на FIAT Chrysler Automobiles Серджо Маркионе. Снимка: Ройтерс

Председателят на FIAT Chrysler Automobiles Серджо Маркионе призна по време на изложението в Детройт това, което анализаторите на пазара в Щатите обявиха отдавна – компактните модели на FCA не се оказаха достатъчно добри, за да спечелят клиентите на своя страна. Но Маркионе използва това, за да подкрепи една малко по-различна теза.

„Мога да ви кажа, че Chrysler 200 и Dodge Dart, които бяха страхотни автомобили, се оказаха най-неуспешните във финансово отношение модели на FCA в последните осем години – заяви Маркионе. – Не знам друга инвестиция, която да се е оказала толкова лоша, колкото тази, направени в тези два модела.”

FCA вече спря производството на въпросните два модела и търси партньор, който да ги произвежда извън Щатите и Канада – може би в Мексико, който и да поеме риска да се бори, за да удължи живота им на пазара. В същото време FCA използва максимално производствените си мощности в Северна Америка, за да произвежда SUV модели и пикапи – колите, чието търсене продължава да расте. 

Пазарът на седани в Щатите продължава да се свива, без значение какъв размер са моделите, така че няма никакъв смисъл да се питаме дали Dart или 200 някога ще имат наследник. Освен това Маркионе е уверен, че компактните модели, особено седаните няма да имат успех на американския пазар. Единственото изключение от това правило са компактните SUV модели, които носят „европейски чар и модерни технологии” по думите на италианеца.

И предстоящата моделна офанзива на FCA в Щатите потвърждава думите на Маркионе. Ще има нов Jeep Wrangler, който ще получи и версия пикап. Отделно от това на пазара ще излязат и по-големите Wagoneer и Grand Wagoneer, които ще съживят един легендарен за феновете на Jeep модел. За моделната 2018 година ще се появи и четвъртото поколение на пикапа Ram 1500, така че за компактните модели няма място в тази гама. 

Какво още казва Маркионе за Dodge Dart и Chrysler 200 вижте в продължението на материала на Automedia.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още