IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекс Тилърсън засега не се отказва от санкциите срещу Русия

Администрацията на Тръмп ще преразгледа решенията на Обама за политиката спрямо Куба, коментира номиниранията за държавен секретар на САЩ пред Сената

09:15 | 12.01.17 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Рекс Тилърсън.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Рекс Тилърсън. Снимка: архив, Ройтерс

Номинираният от новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп за държавен секретар Рекс Тилърсън засега не се отказва от санкциите срещу Русия, стана ясно от изслушването му пред Сената.

Тилърсън коментира, че се надява Държавният департамент да има възможност да използва гъвкаво всякакви санкции срещу Русия, които могат да бъдат въведени от Конгреса, предава БТА, като се позовава на руската информационна агенция ТАСС и Ройтерс.

"Ако бъда утвърден на поста, то аз ще бъда готов да взаимодействам с целия състав на тази комисия, особено при разработването на нови санкции", каза Тилърсън.

„При това бих се надявал, че изпълнителната власт и Държавният департамент в мое лице, ако бъда утвърден, ще имат свобода на действията при прилагането на такива санкции, за да могат те да водят до коригиране на руските позиции“, допълни той.

"Ако те вече са въведени и носят наказателен характер, то това може само да ни лиши от някои възможности да ги използваме като инструмент за промяна на позициите на руското правителство", добави Тилърсън.

Той изрази готовност да подкрепи предоставянето на смъртоносни отбранителни оръжия на Украйна, "за да може тя да се защитава от разширяването на руската агресия". Говорейки конкретно за наложените вече от САЩ санкции спрямо Москва заради събитията в Украйна, той препоръча "съхраняване на статуквото, докато не успеем да пообщуваме по-плътно с Русия и да изясним какви са нейните намерения". 

Тилърсън каза още, че следващата администрация на САЩ не планира да променя отдавнашната американска политика на "един Китай". На Пекин обаче трябва да бъде изпратен ясен сигнал, че изграждането на изкуствени острови в Южнокитайско море трябва да бъде прекратено и че няма да му бъде позволен достъп до тези острови и разполагане на военни съоръжения на тях.

Той сравни изграждането от Китай на такива острови с "руското завземане на Крим". 

Кандидатът за държавен секретар посочи още, че следващата американска администрация, встъпваща в длъжност на 20 януари, планира да преразгледа всички неотдавнашни решения на Вашингтон, отнасящи се до политиката спрямо Куба. Той посочи по-конкретно промените "в статута за пътуване на американски граждани в Куба, а също и бизнес дейността в Куба".

Той отбеляза, че би препоръчал на новия президент да използва правото си на вето по законопроекти за еднострана отмяна на търговско-икономическото ембарго срещу Хавана и за пълно снемане на ограниченията за пътуване на американски граждани на острова, ако Конгресът приеме такива документи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
boogeyman
преди 7 години
Sen. Marco Rubio (R., Fla.), a former Republican presidential candidate, was among senators who pressed for a pledge from Mr. Tillerson to maintain long-term economic pressure on Russia. Mr. Tillerson declined repeatedly, citing the need to review the policy.!!!!http://***.wsj.com/articles/trump-nominee-rex-tillerson-to-face-questions-about-russia-climate-rights-1484142027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 7 години
Оо *** :) Ако знаеш пък как съм се загрижил за Тръмп специално :)) Сън не ме ловя да го мисля..:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Пий си сега рахат каавето , Тръмпа не е твоя грижа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Нищо не се знае, докато не се случи. Все пак Т-Рекс е имал доста вземане-даване с руснаците :)Rex Tillerson is asked: Is Putin a war criminal?; Marco Rubio says answer is discouraginghttp://***.washingtontimes.com/news/2017/jan/11/rex-tillerson-asked-putin-war-criminal-marco-rubio/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
georgi_shum
преди 7 години
:)))) Усещането, което споделих тук преди време, че първите, които ще ревнат от Тръмп, са тези, които най много му се радваха все повече и повече се затвърждава :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още