IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на лютеница възразиха срещу анализите на Активни потребители

Според представителите на консервната промишленост асоциацията е ползвала лаборатория без акредитация

13:59 | 12.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производители на лютеница изразиха несъгласие с резултатите от анализите на продукта, направени от Асоциация „Активни потребители“.

Преди дни асоциацията съобщи, че лютеница, съдържаща веществото олеамид, се продава на българския пазар. Същият ден Агенцията по храните (БАБХ) информира, че това вещество по принцип се съдържа естествено в храните с вложени растителни масла. 

Няколко часа по-късно Асоциация „Активни потребители“ оповести официалните резултати от изследването на продукта, в което се сравняват промишлено и домашно произведени лютеници. Според изследването „индустриалните лютеници съдържат средно 11,5% прости захари, което е много повече от измереното (8%) в домашните. Най-високата измерена стойност е 15,9%“. Организацията изследва и други показатели – водно съдържание, мазнини, белтъци и сол.

Днес производителите заявиха, че изследването на асоциацията не е направено в акредитирана лаборатория.

„Не приемаме начина, по който е направено изследването и начина за тълкуване на резултатите“, заяви Константин Ламбрев, председател на Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. 

Ламбрев изтъкна, че на пазара се продават 90 вида лютеници и половината количества се реализират в малки магазини, така че според него вземането на няколко проби от големите търговски вериги не дава обективна картина.

Представителите на консервната промишленост не са съгласни и с начина, по който бе оповестено съдържанието на олеамид (някои медии твърдяха, че това е наркотично вещество, но токсиколозите отрекоха това да е вярно – бел. авт.). Производителите изтъкнаха, че при съмнение за наличието на вредно вещество асоциацията е трябвало да информира БАБХ и европейските органи по безопасност на храните, а тя не е направила това половин година след вземането на пробите.

Те коментираха още, че изследват лютеницата постоянно в момента на производството и допълнително в акредитирани лаборатории и декларираха, че продуктът е безопасен.

Засега браншовата организация не възнамерява да води дела в съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 7 години
Казали са някоя-друга истина, кво да ги съдят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Лаборатория С или БЕЗ акредитация има ли значение ако наистина изтърват *** в производството на лютеница?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още