IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 50 лв. може да е глобата за нередовен пътник в градския транспорт

С промени в Закона за автомобилните превози депутатите затегнаха мерките срещу нерегламентирания превоз на пътници

10:59 | 13.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До 50 лева може да стигне глобата за пътник без билет в градския транспорт. Това решиха депутатите с промени в Закона за автомобилните превози на второ четене, с които бяха увеличени наказанията за гратисчиите. Точният размер на санкцията ще се определя от общинските съвети по места. 

Досега глобата по закон бе 10 лева, което правеше наказанието от 40 лв. за нередовен пътник в София, гласувано преди време, незаконно. С днешното гласуване депутатите го узакониха, но шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев призова Столична община да намали глобата, защото е висока. 

Депутатите увеличиха и наказанието за пътуване без билет в междуградските автобуси. Вместо досегашните 30 лв. глобата вече ще е 50 лева. 

Наказанието за пътуване без билет в международните автобуси остава, както и досега, 300 лева. 

С приемането на промените на второ четене депутатите окончателно затегнаха мерките срещу нерегламентирания превоз на пътници, по-известно като споделено пътуване. 

Текстовете днес бяха гласувани без дебати, но при приемането им на първо четене мнозинството уточни, че санкциите не са насочени към хората, които пътуват с приятели до морето. Те били срещу онези, които пътуват с малки бусове уж в същата посока и превозват непознати пътници на цената на билета и печелят от това. 

Затова депутатите дадоха изрични правомощия на служителите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да изискват сведения от пътниците в превозните средства.

"Това правомощие е необходимо за установяване на вида на превозите - дали са срещу заплащане или не, което от своя страна има огромно значение при установяване на нарушенията, извършвани от лица, които превозват пътници на цената на билета, а твърдят, че не получават цена за извършването на превоза", се казва в мотивите на правителството към предложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
... а тези глоби все така ли няма да важат за нередовните пътници с по-особен оттенък на кожата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още