IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов е бързал с електронния търг за лекарства, за да спести пари на болниците

Здравното министерство възнамерява да проведе още обществени поръчки чрез електронната система и за болниците, които не са включени в обявения търг

11:34 | 13.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов е обявил спешно електронния търг за лекарства за близо 1,2 млрд. лева в края на миналата година, воден от очакването за бързо поевтиняване на лекарствата за болниците. Това става ясно от писмен отговор на Москов на въпрос на независимия народен представител Полина Карастоянова във връзка с обявения през декември миналата година електронен търг.

На въпрос защо като министър в оставка обявява обществен търг за такава голяма сума Москов посочва, че смята за удачно скоростното обявяване заради очакваното съществено намаление на цените на лекарствата за болниците, както и заради повишаването на прозрачността на обществените поръчки. 

На въпрос защо поръчката по задание не обхваща всички болници и дистрибутори и как лечебните заведения извън електронната система ще си набавят необходимите количества медикаменти Москов казва, че в Закона за обществените поръчки няма ограничение за провеждането на търгове и затова Министерството на здравеопазването възнамерява да проведе още обществени поръчки чрез електронната система и за лечебните заведения, които не са включени в настоящия търг.

Москов уточнява и наличната възможност до подписването на рамково споразумение с централния орган за покупки в сектор „Здравеопазване“ болниците сами да организират купуването на нужните лекарства.

На въпрос на Карастоянова за гаранции за информационната сигурност на електронната система Москов посочва, че комуникацията се извършва чрез криптирана връзка, която е двустранно осигурена. Освен това системата притежава сертификат за сигурност, издаден от международен доставчик, а всеки потребител се регистрира с електронен подпис, потребителско име и парола.

Москов допълва в отговора си, че системата е разработена по всички изисквания на международните стандарти. Друга нейна функционалност позволява всяко потребителско действие да се удостоверява, което дава възможност за архивирането му и проследяване на всяко извършено действие.

Ценовите предложения на участниците, както и действията по намаляване на оферираните цени, се прави в електронната система в реално време, което позволява да бъдат проследени от всеки, който се интересува, допълва Москов в отговора си.

В последните дни на 2016 г. Министерство на здравеопазването спря процедурата за електронния търг за медикаменти заради подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията от един от големите търговци на едро на болничния пазар – „Медекс“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още