IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обмисля как да ограничи мигрантите от ЕС след Brexit

Висококвалифицираните служители ще са добре дошли, но Лондон готви система, която да ограничи притока на чужденци

08:47 | 15.01.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Как да бъде ограничен притокът на граждани от ЕС след Brexit е един от проблемите, върху които активно работи правителството на Тереза Мей, коментират източници на европейското издание Politico. Според тях се готви нова система, която ще бъде обявена в следващите дни от премиера на страната.

Говорител на правителството коментира, че все още няма взети решения за изготвянето на системата за ограничаване на имиграцията на Острова. "Но ние сме решени да използваме възможността, която се открива, напускайки ЕС, да въведем контрол върху броя на хората, пристигащи от Европа в бъдеще", обясняват още от кабинета на Мей.

Дали това ще означава въвеждане на визи, решението ще вземе комисията по Brexit, която се председателства от британския премиер.

Източник на Politico обяснява, че плановете на Великобритания са да контролират мигрантите от Европа "във всеки сектор и на всяко ниво на умения". Говорителят на правителството обаче обяснява, че много внимателно се обмислят различни мерки и как те ще се отразят върху икономиката. Лондон обаче винаги ще приветства тези, чиито умения и експертиза ще направи страната по-добро място.

За година периода между юни 2015 година и 2016 година, във Великобритания са пристигнали 335 хил. чужди граждани. 189 хил. от тях - от друга страна от ЕС. Именно броят на имигрантите беше една от причините, която накара повече британци да подкрепят излизането на страната от ЕС.

Затова и Тереза Мей ще се заеме със задачата да ограничи броя на чуждите граждани, влизащи в страната, до 100 хил. годишно. Правителството на Дейвид Камерън не успя да постигне тази цел на няколко пъти.

Източниците на Politico са категорични - вътрешното министерство има ясна инструкция от Даунинг Стрийт, че новата система за ограничаване на миграцията трябва да наложи контрол върху броя на работниците от ЕС.

Плановете  на Мей за ограничаване на миграцията донякъде противоречат на изказванията на министри от нейния кабинет. Финансовият министър Филип Хамънд вече успокои работодателите в страната, че ще могат да продължат да наемат служители от ЕС дори и след Brexit.

Той намекна, че висококвалифицираните служители, които получават и високо заплащане, няма да бъдат спрени. Работници без квалификация обаче очевидно ще бъдат засегнати от мерките.

Правителството ще разработи дългосрочна икономическа стратегия, която да отговори на въпроса колко работни места и какви експерти са нужни за британската икономика, както колко време ще отнеме подготовката им. По този начин правителството вярва, че ще успее да управлява броя на мигрантите и да не допусне недостиг на работна ръка.

Конкретните мерки ще бъдат представени след броени дни от Тереза Мей. Според публикациите в британската преса тя ще представи план за Brexit от единния европейски пазар, Митническия съюз и юрисдикцията на Европейския съд в речта си пред парламента във вторник. 

Темата за Brexit можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Ама понеже не може така да са говори , виновен ше е полския водопроводчик...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
когато англичаните ще спрат да вярват на глупостите на *** си политици ще им светне, че проблема им са *** имигранти от не европейския съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още